21 Eylül 2017 06:51

Midyat'ta 1300 yıllık kaya manastırına sahip çıkma çağrısı

Mardin Midyat'ta Süryanilere ait Mor Barsavmo Manastırı olarak bilinen 1300 yıllık tarihi kaya manastırına sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Paylaş

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Barıştepe köyü yakınlarındaki 1300 yıllık tarihi kaya manastırına sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Süryani rahiplerin inzivaya çekildiği 'Mor Barsavmo Manastırı' olarak da bilinen kayanın eski ibaret yerinin dış duvarındaki kayalardan bazıları ilgisizlik nedeniyle yıkılırken, tarihi kitabe ve yazıtların bir bölümünün ise tahrip edildiği görüldü. Mor Yakup Manastırı Rahibi Edip Daniel Savcı, "Burada sayıca çok az olduğumuz için maalesef böyle yerlere sahip çıkamıyoruz" dedi.

Midyat ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Barıştepe köyünde 1980'li yıllara kadar yoğun olarak yaşayan Süryanilerin Avrupa'ya göç etmesiyle birlikte köyde bulunan Mor Yakup Manastırı'nda yaşamlarını sürdüren ve günlük ibadetlerini burada yapan din görevlileri ile birkaç aile dışında köyde yaşayan kimse kalmadı. Faal durumdaki  manastırın dışında dağlık alanda bir kayanın içi oyularak inşa edilen ve bir dönem Süryani rahiplerin yetiştiği merkez konumundaki 1300 yıllık Mor Barsavmo Manastırı ise sahip çıkılmayı bekliyor.

Bölgede nadir bulunan ve taşıdığı tarihi değerle diğer mabetlerden ayrılan kaya manastırı, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten kaderine terk edilmiş görüntüsüyle görenleri şaşırtıyor.

'SAYIMIZ AZ, SAHİP ÇIKAMIYORUZ'

Bazı bölümleri yıkılan, içinde ateş yakılan ve duvarlarına yazı yazılan Mor Barsavmo Manastırı hakkında bilgi veren Mor Yakup Manastırı Rahibi Edip Daniel Savcı, şu ifadeleri kullandı:

"Burada sayıca çok az olduğumuz için maalesef böyle yerlere sahip çıkamıyoruz. Özellikle de son yıllarda Anıtlar Kurulu tarafından bazı tarihi eser konumundaki bu değerlere el konuldu. Onarılması gerekiyor. Bazı sebeplerden dolayı zaten onarımını yapamıyoruz, yasak. Bu nedene zaten hiçbir şey yapamıyoruz. Normal olarak bu eserler koruma altına alınmış şekildedir. Bu değerlerimizin, bu eserlerin ne zaman o toprak ve taş yığını altından çıkarılacak onu bilemiyoruz. Yer altında daha çok inanıyorum ki önemli şeyler vardır ve orası gerçekten çok güzel bir mekan. Ama bu son yıllarda maalesef bazı dış duvarda bulunan kayaların kırılarak dökülmesi, güzelliğin çoğunu yok etti diyebiliriz. Belki hala o taşlar toprak altındadır, yani düştükleri yerde olabilirler. Onu bilemiyoruz. Ancak, bir kazı falan yapılırsa, belki daha güzel şeyler çıkabilir oradan. Bizim burada bu tür eserlerin önemi, ya da kıymetini, değerini bilemiyoruz. Burada yaşayan insanların zaten bu tür eserlerin değerini hiç bilmemekte. Onun için her gün biraz daha tahrip oluyor, her gün biraz daha zarar görüyor ve yok olmaya yüz tutmuş eserlerdir bunlar. Onlar gibi inanıyorum ki gerçekten yüzlerce, belki de binlercesi yok olmuştur. En azından elimizde kalanları koruyabilsek çok güzel olacak. Yani en çok istediğimiz budur. İnşallah bunlar da ileriki zamanlarda olur. Olursa çok seviniriz." (Mardin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Doğubayazıt'ta 3 köy 'geçiçi güvenlik bölgesi' ilan edildi

SONRAKİ HABER

TFF’den 8 kulübe puan silme cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...