26 Temmuz 2012 13:53

Madem binemeyecektim, neden yaptın?

Bir yılı aşkın süredir çalışması sürdürülen Beylikdüzü metrobüs hattı sonunda açıldı. Ramazana yetiştirilmesi için yapılan zorlama nedeniyle bir işçinin canına mal olan hat, ulaşım sorununa, en azından Avcılar-Beylikdüzü istikameti üzerinde oturanların derdine derman olacak diye bekleniyordu. Ama g&

Madem binemeyecektim, neden yaptın?
Paylaş
Muzaffer Özkurt

KRİTİK ÜÇ DURAK

Beylikdüzü hattının Bayrampaşa durağından sefere başlaması nedeniyle normalde Zincirlikuyu’dan Edirnekapı’ya kadar kadar gelen 34A metrobüsleri artık Cevizlibağ’a kadar sefer yapıyor. Buna 34 numaralı Zincirlikuyu-Avcılar hattını da eklediğimizde Beylikdüzü seferinin başladığı Bayrampaşa durağı üç hattın yolcusu tarafından kullanılmaya başladı. Bu durum durakta bekleyenlerle, diğer hatlardan inen yolcuları karşı karşıya getiriyor. Durakta bekleyenler yerlerini kaybetmek istemiyor. Metrobüsten inenler ise 34C’ye binebilmek için bir şekilde durağa çıkmaya çalışıyor. 34C geldiğinde ise metrobüsün yarısı hemen doluyor.

Tamamının dolmamasının nedeni ilk durak olması ve oturarak gitmek isteyenlerin beklemeyi tercih etmesi. İkinci durak Topkapı durağı. Metrobüs bu durakta tamamen doluyor. Metrobüsün içinde yer kalmıyor. Üçüncü durak ise Cevizlibağ. En kalabalık duraklardan olan Cevizlibağ’a gelindiğinde ise artık metrobüste adım atacak yer kalmıyor.

25 DURAK DAHA VAR

34C’nin Cevizlibağ’dan sonra gitmesi gereken 25 durak daha var. Ve her durakta bu metrobüse binmek isteyen onlarca yolcu var. Örneğin Zeytinburnu durağı. Bu duraktan binmek isteyenler “İlerleyelim lütfen” haykırışlarıyla kendilerine yer bulmaya çalışıyorlar. Onlarca kişiden ancak bir iki kişi kendine yer bulabiliyor. Geri kalanlar ise bir sonraki metrobüsü bekliyor. Metrobüsler duraklarda her zaman aynı yerde durmadığı için de 34C’ye binmek isteyen, kadın-erkek genç yaşlı, tüm yolcular kimi zaman durağın önüne, kimi zaman arkasına doğru koşuşturuyorlar. Bu görüntü Cevizlibağ’dan sonraki tüm ara duraklarda yaşanıyor. Kısa bir süre sonra şoför düğmeye bassa bile kapılar açılamaz hale geliyor. Ve bu durum Beylikdüzü hattında yer alan durakların henüz yarısına gelinmeden yaşanıyor. Bu nedenle dışarıda bekleyenlerin içeri girme umutları da kalmıyor. Kapının biraz dahi aralanmasını fırsat bilip içeri girmeye çalışanlar ise içeridekilerin bağırış çağırışlarıyla engelleniyor. Engellenenlerden biri de orta yaşlı bir metrobüs yolcusu. Ne yapsa metrobüsün içine giremeyen yolcu isyanını şöyle dile getiriyor: “Maden binemeyecektim neden metrobüsü yaptın?​”

DÜŞMEK İSTESEN YERE DÜŞEMEZSİN

Özellikle Avcılar’a yakın duraklarda 34C bekleyen çok daha fazla sayıda yolcu oluyor. Bunun nedeni ara duraklarda 34 numaralı metrobüsten inip 34C’ye binmek ücretsiz. Ancak binebilirsen. Bu soruna bir çözüm Avcılar son durağa gitmek. Ama son durağa gidenler, Cevizlibağ’da eskiden uygulandığı gibi ayrı bir yerde indiriliyor. Bu nedenle Avcılar’da inip Beylikdüzü hattını kullanmak isteyenler akbil basarak ek para ödemek zorunda kalıyor.

Bunlar dışarıda yaşananlar. 34C’ye binebilme “şansı”nı yakalayanların durumu da daha parlak değil. İçeride adım atacak, dönecek, tutunacak yer yok. Gerçi tutunmaya da gerek yok çünkü ne yapsanız yere düşme olanağınız da yok. Klimaların gücü içeridekilerin nefes almasına yetecek havayı vermekten çok uzak. Camlar açılsa bu kez havasızlığa bir de sıcak eklenecek. Dışarıda bekleyenlerin içeri girmek için yaptığı basınç da buna eklenince sinirler geriliyor. Binmek isteyenlerle içeridekiler arasında itiş kakışa varan tartışmalar olağanlaşmış durumda. Sinirleri gergin yolcular genelde hınçlarını 34C hattına binip de Avcılar’dan önce inenlerden çıkarıyor. “Buna niye biniyorsunuz? Bunlar yüzünden kalabalık oluyor. 34’e niye binmiyorsun kardeşim” gibi söylenmeler her inenin arkasından söyleniyor. Başka bir metrobüs yolcusu bu söylenmelere kızıyor: “Ne yapacağız. Adamdan ikametgah mı isteyeceğiz? Ya acil işi varsa…” Bir başkası ona hak veriyor: “Bu kadar sürede inen yolcu en fazla iki. Dışarıda onlarca kişi binmeye çalışıyor. 2 kişi mi yaptı bütün bu kalabalığı. Asıl kızılması gerekenlere kızılmıyor, millet birbirine giriyor.” Bu bir süre içeridekileri sessizleştirse de sonraki duraklarda inmek isteyen biri çıktığında aynı serzenişler yeniden alevleniyor.

Avcılar’dan önceki ya da sonraki olsun, metrobüsten inme sorunu bütün duraklar için geçerli. Hırca hınç dolu otobüslerde inmek isteyen herkes defalarca kez “Müsaade eder misiniz?​” diyerek ilerlemeye çalışıyor. Metrobüstekiler için müsaade istemek “Özür dilerim, kusura bakmayın” demekle aynı anlamı taşıyor. Çünkü inmek isteyenler kapıyla aralarındaki tüm yolcuları itmek, ayağına basmak ve sıkıştırmak zorunda.

İŞE DAHA GEÇ GİTMEYE BAŞLADI

Benzer sorunlar Beylikdüzü’den kalkan araçlarda da geçirli. Seyrek kalkması, durağa gelene binilememesi gibi nedenlerden dolayı işe gecikmelerde artış yaşanıyor. Bir yolcu bu durumdan şöyle şikayet ediyor: “Beylikdüzü hattı açılmadan önce 9’a 20 kala Mecidiyeköy’de oluyordum. Aynı saatte çıktım ancak 9’u 20 geçe Mecidiyeköy’e gidebildim.” Özellikle de metrobüs inşaatları nedeniyle E-5’te artan trafik sıkışıklığı nedeniyle kimsenin metrobüs dışında bir alternatifi de yok. Herkes bunu biliyor. Bu nedenle metrobüse binmek isteyenlere, akşam saatlerinde olduğu gibi “sert” davranılmıyor. Onları metrobüsten indirmek için başka yöntemler deneniyor. Şimdilik en yaygın uygulama “Bu dolu arkadan boş geliyor ona binersiniz” sözü. Bu söze kananlar arkadan gelen daha dolu bir metrobüse binmeye çalışıyor.
Havasızlık... Metrobüsün içine dahi girememek... Aşırı doluluk nedeniyle durakta inemez hale gelmek… İnsen bile duraktan çıkamamak... Kavgalar, tartışmalar… Her metrobüs yolculuğundan sonra ister istemez insanın aklına İETT’nin sloganı geliyor: “Biz insan taşıyoruz.” Herkes metrobüste insan taşındığının farkında. Ama herkes metrobüste insanca taşınmadığının da farkında. (İstanbul/EVRENSEL)


DURAĞA GİRMEK DE DURAKTAN ÇIKMAK DA DERT

Metrobüs hattının Zincirlikuyu ve Avcılarla birlikte en kalabalık duraklarından olan Cevizlibağ’da yaşanan bir başka sorun ise “gerçekten bu durakta” inenlerin duraktan dışarı çıkması. Daha doğrusu çıkamaması. 34C’nin çalışmasıyla beraber, bu durağa özgü olarak yapılan yolcuların indirme bölümü kullanılmamaya başlandı. Çünkü bu bölümde inenlerin yeniden durağa girebilmesi için bir daha akbil basması gerekiyor. Gelen yolcular bu nedenle metrobüse binilen yerde indiriliyor. Bu durum durakta bekleyenlerin sayısını da iki katına çıkardı. Öyle ki özellikle akşam saatlerinde yolcular duraktan da aşağı inerek metrobüs yolunda beklemeye başladı. Bir o kadar kişi de durağa girmek için turnikelerin önünde kuyrukta bekliyor. Haliyle duraktan çıkmak isteyenler için yürüyecek yer yok. İte kaka turnikelerin oraya ulaşanlar da, hiç durmadan turnikelerden geçen yolcular nedeniyle dışarı çıkamıyor.

ÖNCEKİ HABER

KİPA işvereninin yapmadığını sendikacılar yaptı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da patlama: 2 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...