21 Eylül 2017 01:51

Esenyurt’ta velilere ‘açık lise’ baskısı

Esenyurt’ta yaklaşık 2 bin öğrenci için ders zili çalmadı. Veliler, milli eğitim müdürlüğünün kendilerine 'açık lise' baskısı yaptığını söylüyor.

Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul

2017-2018 Eğitim öğretim yılı zili, Esenyurt’ta yaklaşık 2 bin öğrenci için çalmadı. Orta öğretimini tamamlayıp lise için kayıt yaptırmayı bekleyen öğrenciler açıkta kaldı. 550 öğrenci Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe vererek ‘Eğitimimize devam etmek istiyoruz’ dedi. Müdürlük önüne akın eden öğrenci velileri, puanına bakmaksızın her öğrencinin eğitim hakkı olduğunu belirtti. Açıkta kalan öğrencilerin velileri Esenyurt ilçe müdürünün kendilerine ‘Çocuklarınızı açık liselere kayıt yaptırın’ dediğini iddia etti. Yaşananlara tepki gösteren bir veli “Benim çocuğum Çatalca’da bir köyde, meslek lisesine yerleştirildi. Kayıt yaptırmak için okula gittik, ancak bina yıkılmış yerine karakol yapılmış. Onu dahi bildirmemişler” dedi. 

‘BİZE KÜLTÜRLÜ İNSANLAR GEREKMİYOR’

İki öğrencisi açıkta kalan Aydın Sezen de çocuklarının okuması için bütün yetkili mercilere başvurularda bulunduğunu söyledi. İstanbul İl Milli Eğitime kadar gittiğini belirten Sezen yaşadıklarını şöyle anlattı: “5 katlı bir binaydı orası ve  hangi kata çıksam bir üst kata gönderildim. ‘Çocuklarım açıkta kaldı’ dedim ancak yetkili bana ‘Bize okumuş, yazmış, kültürlü insanlar gerekmiyor’ dedi. İstanbul genelinde 250 bin öğrencinin açıkta kaldığını iddia eden Sezen 400 puan alan çocuğunun birkaç kez tercih yaptığını ancak olumlu sonuçlanmayarak İmam hatip lisesine yönlendirildiğini söyledi. Kızı açık liseye zorlanan Meryem Özcan da ilçe milli eğitimin yolunu tutanlardan biri. Özcan “Yetkililer ‘Kızınızı açık liseye kayıt yaptırın, eğer kontenjan açılırsa bir yere yerleştiririz.’ diyorlar. Okulun başlamasıyla birlikte çocuğum strese girdi. Açık lise değil, örgün öğretim istiyoruz” dedi.

Velilerin, çocuklarının açıkta kalması yetmiyormuş gibi bir de özel liselerden gelen mesaj ve aramalarla başları dertte. Sırayla farklı özel liselerden gelen mesajları gösteren veliler “Bu özel okullar, bizim çocuklarımızın açıkta kaldığını nereden biliyor, bizim şahsi numaralarımızı bunlara kim veriyor?​” diyerek duruma tepki gösterdi. Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir veli “Biz senede 3 bin 500-4 bin lira vererek nasıl özel lisede çocuklarımızı okuturuz?​” dedi.

Velilerin tepkisi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürüyle görüştü .

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Şeker, “Açık lise diye bir şey kabul edilemez. Açık lise, ‘Örgün eğitim çağını geçirmiş olan ileri yaştaki insanlar liseyi okusun’ diye bir alternatif olabilir. Eğer çocuklar açık liseye yönlendiriliyorsa onlar uyuşturucunun, tarikatların ya da örgütlerin kucağına atılıyor demektir. Devletin görevi parasız eğitimi 12. sınıfın sonuna kadar vermektir” ifadelerini kullandı. 

Esenyurt’ta uyuşturucu kullanımının yaygın olması da aileleri tedirgin ediyor. Endişeli velilerden biri de asgari ücretle çalışan İşçi Sayit İset. İset 3 çocuk okutuyor. İset, ekonomik olarak zorlandığını söylerken, geçtiğimiz hafta okul masrafları için 850 lira harcadığını söyledi. Servis paralarının da çok pahalı olduğunu söyleyen İset, “1400 lira asgari ücret alan bir işçi aylık 480 lira servis parasını nasıl versin?​” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Zorla imam hatip yaptıkları okulu hazır olmadan açtılar

SONRAKİ HABER

TEOG'dan sonra: Nitelikli eğitim sadece yüzde 5’in mi hakkı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa