20 Eylül 2017 12:57

Cezaevlerinde Kürtçe yeniden ‘bilinmeyen dil’ oldu

'Cezaevlerinde Kürtçe yazılan mektuplara el konuluyor, Kürtçe müzik dinlemek ve şarkı söylemek yasaklanıp, ceza gerekçesi yapılıyor. '

Paylaş

Mezopotamya Ajansına konuşan Altan, yeni cezaevlerine yapılan sevklerin işkence amaçlı kullanılmasının yaygınlaştırıldığını belirtti. Çıplak aramanın rutin bir hale getirildiğini söyleyen Altan, geceleri “arama” adı altında koğuşların basıldığını ifade ederek, “ Tutuklular küfür ve hakaret eşliğinde darbedilmektedir. Koğuşlara yerleştirilen kameralarla 24 saat izleme yapılırken, Manisa T Tipi gibi bazı cezaevlerinde avukat odalarına dahi kamera yerleştirilmiştir. Ayakta sayım dayatılmakta, havalandırmaların kapatılması nedeniyle havasızlık sorunu yaşanmakta, tutsaklar yerlerde yatmak zorunda kalmaktadır. Sosyal alanlar kısıtlanmış, kütüphanelerden faydalanmaları kısıtlanmış, kitap, gazete, dergi kısıtlaması getirilmiş, eğitim hakkı cezaevi kurumunun insafına bırakılmıştır” dedi. 

'KÜRTÇE OLAN HER ŞEY YASAK' 

Yine cezaevlerinde son günlerde temel gündemin “Tek tip elbise dayatması” olduğunu dile getiren Altan, tutukluların tartışmalarının başını “Tek tip elbise dayatması çekmektedir” dedi. Artan hak ihlallerinin Kürtçe yasağı ile devam ettiğini belirten Altan, “Kürtçe yazılan mektuplara el konulmakta, Kürtçe müzik dinlemek ve şarkı söylemek yasaklanmakta, ceza gerekçesi yapılmaktadır. Yine Kürtçe, cezaevlerinde bir dönem olduğu gibi ‘bilinmeyen bir dil’ olarak kayda geçirilmektedir” diye konuştu.  

'İKİ ELİ OLMAYAN MAHPUS HÜCREDE'

Cezaevlerinde hasta tutukluların sayısının da 1025’e ulaştığını söyleyen Altan, “Menemen R Tipinde tutulan Ergin Aktaş, iki eli olmamasına rağmen halen hücrededir. Yine benzer şekilde tekerlekli sandalyede 3 aydır fizik tedavi görmeyi bekleyen Ahmet Hami sevk beklemektedir. Bunun gibi onlarca hasta tutsağın en temel hakları ellerinden alınmakta, tutuklular cezaevi revirinden dahi yararlanamamaktadır” diye konuştu.  Tutukluların tüm uygulamalara karşı mücadele ettiğini belirten Altan, kamuoyunun duyarlılığı ile uygulamalara son verilebileceğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli çocuğun ölümü Meclis'te: Cinayetin sorumlusu kim?

SONRAKİ HABER

Aydın’daki şehir hastanesine 8 kat kira ödenecek  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa