26 Temmuz 2012 12:58

İbadet yerimize Yargıtay karar veremez

Aleviler, Yargıtayın cami ve mescit dışında bir yerin ibadethane olarak kabul edilemeyeceği kararına tepki gösterdi. İnançların ve ibadethanelerin böylesi kararlarla belirlenemeyeceğine vurgu yapan Alevi örgütleri, kararları AKP’nin Alevilere yönelik bakış açısının yansımaları olarak değerlendirdi. Karara konu olan Çankaya C

İbadet yerimize Yargıtay karar veremez
Paylaş
Hasan Akbaş

16. Asliye Hukuk Mahkemesi, Ankara Valiliğinin Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkında kapatma kararı istemiyle yaptığı başvuruyu, “Cemevleri yüzyıllardır Alevilerin ibadet yeri olarak toplumca bilinmiş ve kabul görmüştür” diyerek reddetmişti.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi ise bu kararı bozarak, tartışmayı alevlendirdi. Yargıtay, ilgili yasa ve düzenlemeler karşısında cami ve mescit dışında bir yerin ibadethane olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığına karar verdi.

‘BİZ KARAR VERİRİZ’

Karara Alevi örgütlerinden ve Dernek Başkanı Mutluer’den tepki geldi. Gazetemize konuşan Mutluer, inançları inanç sahiplerinden başkasının tarif edemeyeceğini belirterek, “Ülkemizde inanç ve ibadethanelere yönelik kararların Yargıtaya taşınmasından utanç duyuyorum” dedi. Aleviler ile ilgili bütün kararların AKP, Diyanet ve yargı üçgeninde değerlendirildiğini ifade eden Mutluer, Alevilerin inançları ve ibadethanelerine ilişkin tanım ve kararların yine Aleviler tarafından verebileceğini vurguladı.

YARGITAY TARAFSIZ DEĞİL

Yargıtayın tarafsız olmadığının ortaya çıktığını söyleyen Mutluer, Yargıtayın AKP’nin güdümünde hareket ettiğine vurgu yaptı. Mutluer, “Yargıtay eğer tarafsız olsaydı, yerel mahkemenin kararını dikkate alırdı. Yargıtay, bu kararı bozarak AKP’nin fetvasının yerine getirildiğini kanıtlamıştır” dedi.

Türkiye’de artık hukukun ayrımcılık üzerinden yürütüldüğünü ifade eden Mutluer, iç hukukta mücadelelerini sürdüreceklerini ancak adaletli bir kararın çıkmaması halinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyacaklarını söyledi.

‘KARAR USTALIK DÖNEMİNİN BİR PARÇASI’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Kemal Bülbül, Yargıtayın bu kararının da AKP’nin “ustalık dönemi” diye tarif ettiği sürecin bir parçası olduğunu kaydetti. Bülbül, Madımak Oteli katillerinin zaman aşımından aklanması, Diyanet üzerinden Alevilik tartışmalarının yapılması, Başbakanın Suriye üzerinden Alevilik düşmanlığı yapmasını “Tekçi zihniyetin oluşturulması” olarak değerlendirdi.

DAYATMACI BİR ANLAYIŞ

Bülbül, son dönemlerde Alevilere yönelik tüm saldırılara karşı Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının Yargıtayın kararlarında belirleyici olduğuna dikkat çekti. Bülbül, bu kararla sadece Alevilere değil, çok kimlikli, çok kültürlü halklara yönelik de dayatmacı ve faşizan bir saldırı yapıldığını belirtti.

AKP ALEVİLERE SALDIRILARINI SÜRDÜRECEK

Hüseyin Gazi Derneği Başkanı Gülağ Öz ise, verilen kararın siyasi olduğunu ifade etti. İnançlarla ilgili hukuk kararlarının siyasi bir tarzla verilemeyeceğini belirten Öz, inanç ve ibadethaneleri siyasetin belirleyemeyeceğini ifade etti.

Öz, AKP’nin Alevilere karşı iki yüzlü bir tutum takındığını ve Alevilere yönelik hiçbir adımının samimi olmadığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


‘YARGI BELİRLEYİCİ OLAMAZ’

Yargıtayın verdiği kararın Başbakan Erdoğan’ın söylemlerinin birebir uygulanmış hali olduğunu söyleyen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, “AKP yukarıdan ifade ediyor. Güdümlerinde olan bütün kanallar, söylenenleri hızla harekete geçiriyor. Bu saatten sonra bu kararlar Alevileri bağlamaz. Aleviler cemevlerini inşa etmeye devam edecek” dedi.

‘ÖRGÜTLÜ OLMALIYIZ’

AKP’nin, İslam’ın tapusunu eline aldığını söyleyen Geçmez, inançlar üzerinden bu tür saldırılara karşı Alevilerin örgütlü olması gerektiğine vurgu yaptı. Geçmez, “Aleviler için ibadethane söz konusu olduğunda belirleyici olan yargı kararları değildir” dedi.

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür Ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur da yaptığı yazılı açıklamayla, Sivas Katliamı’yla ilgili son günlerce Akit gazetesinde çıkan haberleri ve Yargıtayın cemevleriyle ilgili verdiği kararı kınadı.

ÖNCEKİ HABER

Mimarlardan mimarlara 'Çamlıca' çağrısı

SONRAKİ HABER

El koymanın adı: Kürt’e ekmek yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa