20 Eylül 2017 12:14

Bu karar da Zorlu'nun zoruna gidecek!

Zorlu Holdingi eleştirdiği için hakkında dava açılan EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Hayri Bökü beraat etti.

Paylaş

Özer AKDEMİR

Manisa Gördes’te işletilen Zorlu Holding’e ait nikel madeni ile ilgili yapılan bir toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle Zorlu Holdingin şikayeti sonrası hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" davası açılan EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Hayri Bökü yargılandığı davadan beraat etti. Şirket avukatlarının katılmadığı karar duruşmasında mahkeme hakimi "isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmaması, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması"nı gerekçe göstererek Bökü'nün beraatına karar verdi.

'DOĞA'YI "DOĞU" YAPIP SUÇ DEDİLER

Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savunma yapan Bökü'nün avukatı Berrin Esin Kaya,  Bökü'nün Turgutlu Çevre Platformu ve EGEÇEP'te çevre mücadelesi verdiğini belirterek, Gördes'teki nikel madeni ile ilgili Soma'daki panelde Bökü'nün yaptığı konuşmanın çevre, insan ve doğa içerikli olduğunu söyledi. Konuşmanın ardından şirketin şikayeti sonrası dava açıldığını ve davanın savcılık aşamasında yapılan bilirkişi incelemesinde Bökü'nün paneldeki konuşmasında doğaya ilişkin olan kısımların DOĞU olarak algılanarak bu şekilde rapor hazırlandığını belirten Kaya, "Oysa ki konuşma baştan sona çevre ve doğayla ilgilidir. Raporda tamamen hataya düşülmüştür" dedi. Bökü'nün doğa yerine Doğu bizi birleştirdi" demiş olsa dahi bu cümlenin kin ve düşmanlığa tahrik anlamı taşımadığını ifade eden Kaya, "Ancak söylenen sözler herhangi bir tehdit unsuru oluşturmamıştır. Ortada bir tek yakın tehdit bulunmaktadır o da madenin insan ve çevre sağlığı açısından oluşturduğu tehdittir" diye konuştu. 

YÜKLENEN FİİL SUÇ DEĞİL

Savunmaların ardından mahkeme hakimi Bökü hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama suçundan cezalandırılması için kamu davası açılmış ise de; isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmaması, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle sanığın" beraatine karar verdi. 

ÖNCEKİ HABER

‘Kayyım atanmış belediyelere, yeniden atama düşündürücü'

SONRAKİ HABER

Türkiye 1 yılda 170 milyar borç ödemek zorunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...