20 Eylül 2017 11:42

Garanti Bankası'na 8 milyon avroluk adli ceza

Fransa'daki davada Garanti Bankası'na 8 milyon avro adli ceza kesildi. Garanti Bankası, temyize gidileceğini açıkladı.

Paylaş

Fransa'da açılan dava kapsamında, Garanti Bankası'na 8 milyon avro adli para cezası verildi. Garanti Bankası, "Davayla ilgili temyiz sürecine ilişkin gerekli tüm yasal aksiyonların alınmasının planlandığını" açıkladı.

Garanti Bankası'ndan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklama şöyle:

"Paris'teki Finansal Suçlar konularında yetkili Tribunal De Grande Instance mahkemesinde devam eden ve karbon emisyon kotalarının ticaretinden kaynaklanan vergi kaçakçılığı ile ilgili yasal sürece ilişkin daha önce yapmış olduğumuz açıklamaya atıfta bulunuyoruz.

Bu davaya Bankamızın dahil edilmesinin nedeni ise vergi kaçakçılığı ile suçlanan kişilerin bankacılık sisteminden yararlanmalarına yardımcı olduğu iddiasıdır.

Mahkeme vermiş olduğu kararda, vergi kaçakçılığı yapmış olan bu şahısların Türkiye'de hesap açmaya ve bankacılık hizmetlerinden yararlanmaya başladığı dönemlere ilişkin Bankamızın almış olduğu aksiyonlar nedeniyle 2008 ve 2009 başındaki dönem için beraatine, 2009 ortalarında yapılan hesap kapama işlemlerinin yapıldığı döneme ilişkin ise ilgili yerel mevzuat ve düzenlemeleri dikkate almadan 8 milyonluk euroluk bir adli para cezasına hükmetmiştir.

Bu gelişmeye ek olarak Fransız Hazinesi vergi kaçakçılığından dolayı vergi ziyaına neden olan tüm davalılardan vergi kaybının tahsili talebinde bulunmuştur.

Buna bağlı olarak Bankamızın da 25 milyon euroya kadar bir tazminat ödemesi söz konusu olabilecektir. Bankamız verilen bu kararın yanlış ve yersiz olduğunu düşünmekte olup, temyiz sürecine ilişkin gerekli tüm yasal aksiyonları almayı planlamaktadır.

Bankamız yönetimi söz konusu olayda hukuken yapmakla yükümlü olduğu tüm işlemleri eksiksiz yerine getirmiştir. Bankamız herhangi bir dayanağı olmayan bu haksız ceza ve tazminat kararının temyiz aşamasında bozulacağına inanmaktadır."

GARANTİ'DE ŞAHENK DÖNEMİ BİTTİ

Öte yandan Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Faik Şahenk, önceki gün itibariyle görevini Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Sözen’e devretti. Şahenk'in sahibi olduğu Doğuş Holding, Şubat 2017’de Garanti Bankası’ndaki yüzde 9.95 hissesini İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’ya (BBVA) 3.3 milyar liraya satmış ve yüzde 0.05 sembolik bir hissesi kalmıştı. Satış sonrası Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in Garanti Bankası’ndaki yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdüreceği açıklanmıştı. Garanti Bankası’ndan yapılan açıklamada, 16 yıldır bankanın yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenen Şahenk’in onursal başkan olacağı belirtildi.

Ferit Şahenk de yaptığı açıklamada, “Doğuş Grubu, her geçen gün artarak devam eden yatırım ve projeleriyle Türkiye’ye değer katma misyonunu sürdürürken ben de grubumuz bünyesindeki çalışmalarıma yoğunlaşabilmek adına, gönülden bağlı olduğum Garanti Bankası’ndaki bu görev devrini gerekli gördüm. Bundan sonraki süreçte, Doğuş Grubu bünyesinde de görev alan değerli yöneticilerimiz, Garanti Bankası Yönetim Kurulu’ndaki görevlerine devam ederken, ben de Onursal Başkan olarak banka yönetimine destek olmaya devam edeceğim” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu Gazeteci Doğan için Fransa’da kitap basıldı

SONRAKİ HABER

Ayazağa'da park halindeki 2 otobüs ve 2 midibüs yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...