Fındık üreticisi mitinge hazırlanıyor

Ordu'da yapılacak fındık mitinginin çalışmaları sürüyor. Fındık üreticileri, 'Bıçak kemiği de delmeye başladı' dedi.

20 Eylül 2017 11:10
Paylaş

Tüm Köy Sen’in çağrısıyla cumartesi günü Ordu’da yapılacak fındık mitinginin çalışmaları devam ediyor. Sendikanın çağrısıyla Fındık Borsası önünde bir araya gelen üreticiler, “Bıçak kemiği de delmeye başladı, ürünümüze, emeğimize sahip çıkacağız” dedi.
 
Parti, sendika, dernek temsilcilerinin de destek verdiği basın açıklamasında Borsa önüne gelişlerinin sembolik olduğunu belirten Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, “Biz Hükümete sesleniyoruz. Buraya geldik çünkü bıçak kemiği de delmeye başladı. Buraya geldik çünkü sabrımız kalmadı. Buraya geldik, çünkü emeğimize, ürünümüze, geleceğimize sahip çıkıyoruz; soyguna talana hayır diyoruz.” dedi.

 

FINDIK 15 TL OLMALI

 

Hükümet ve Karadeniz milletvekilleri suskun olduğunu vurgulayan Sağra, “Yalnızca Tarım Bakı Fakıbaba’dan ses çıkıyor. Ses çıkıyor da çıkan sese gülsek mi, kızsak mı bilemiyoruz. İlk açıklamalarıyla son açıklama karşılaştırıldığında üreticilerin mücadelesi sonucu yeterli görmesek de kazanımlarımız oldu. Hem alış koşullarını değiştirdiler hem de tüm ürünü alacaklarını açıklamak zorunda kaldılar. Fiyatta iyileştirme yapılmadığı sürece memnun olmayacağız.Tarım Bakanı Fakıbaba, fındığın tümünü almanın yanında fiyatı da en az 15 TL olarak açıklamalıdır.” dedi.

 

ÖNCE YASA DEĞİŞMELİ

 

Fındıkta yaşanan sorunun kaynağının kooperatifleri şirketleştiren, devlet desteğini ortadan kaldıran Birlikler Yasasının üretici lehine değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Sağra, “Tüm Üretici Köylüler Sendikası olarak ürünümüze, emeğimize, geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Her yıl aynı sıkıntıyı yeniden mi yaşayacağız? Bu nedenle Tüm Köy Sen olarak tarım politikalarının yeniden belirlenmesi, serbest piyasa uygulamasının kaldırılmasını; birlikleri yok eden tarıma desteği kaldırılmasına neden olan yasanın üreticilerin lehine değiştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

HAYDİ MİTİNGE

 

Üreticinin ürününün fiyatını belirlemesinin gerekliğini belirten Sağra, “Fındık üreticisinin geleceği iktidarın iki dudağı arasından çıkacak bir söze bağlı olmamalı. Üretici köylünün ürününün dışında üretilen tüm malların fiyatını üretenler belirliyor. Üretici köylü kendi ürününün fiyatını neden belirlemesin? O zaman birlikte olacağız ve tekellerin egemenliğine, ona hizmet eden iktidarlara karşı inatla, umutla mücadele edeceğiz. Ürünümüze, emeğimize, geleceğimize kim sahip çıkıyorsa ayrım gözetmeden birlikte mücadele edeceğiz. Giresun’daki miting yetmiyor. Mücadele sürekli olmalı. Tüm üreticileri, Orduluları, cumartesi günü saat 14.00’de ‘Fındığımız sahip çıkıyoruz, talan soyguna hayır’ mitingine katılmaya, mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu. (Ordu/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

100'e yakın aydından IKBY'nin referandumuna destek

SONRAKİ HABER

Tümer Metin'den eleştirilere yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...