100'e yakın aydından IKBY'nin referandumuna destek

100'e yakın aydın, hukukçu, yazar ve siyasetçi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna destek verdi.

20 Eylül 2017 11:04
Paylaş

Aralarında Türkan Elçi, Tarık Ziya Ekinci, Ahmet Faruk Ünsal, Ahmet Özmen, Mehmet Emin Aktar, Raci Bilici, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Fehim Işık, Vahap Coşkun, Zozan Özgökçe gibi isimlerin bulunduğı yüze yakın aydın, hukukçu, yazar, siyasetçi  “Bağımsız bir Kürdistan’ın Ortadoğu’da barışa, güvenliğe ve istikrara katkı sağlayacağına inanıyoruz” diyerek Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna destek açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Birleşmiş Milletlerin 1966 tarihli İkiz Sözleşmelerinin müşterek 1. maddesine göre; ‘Bütün halklar, kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahiptirler. Bu hak uyarınca kendi siyasal statülerini serbestçe oluştururlar ve ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimlerini serbestçe sağlarlar’ Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bu hak doğrultusunda 25 Eylül 2017 tarihinde bir bağımsızlık referandumu yapma kararı almıştır. Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu, bir halkın demokratik ve meşru bir hakkını kullanması olarak görüyor ve destekliyoruz. Uluslararası kuruluşları ve bağımsız heyetleri, referandum sürecini izlemeye davet ediyoruz. Referandum  neticesinde ortaya çıkacak demokratik iradeye herkesin saygı duymasını istiyoruz. Bağımsız bir Kürdistan’ın Ortadoğu’da barışa, güvenliğe ve istikrara katkı sağlayacağına inanıyoruz."

Bağımsızlık referandumunun 25 Eylül'de yapılması planlanıyor. Türkiye ve Irak başta olmak üzere bazı ülkeler referanduma tepki gösteriyor.

HDP'Lİ YILDIRIM: REFERANDUMUN ŞİDDET VE BASKIDAN UZAK TECELLİ ETMESİNİ ARZULUYORUZ

Öte yandan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı referandumla ilgili "Referandumun şiddetten, siyasi baskıdan ve tehditten uzak, oradaki halkın iradesinin sandığa yansıması biçiminde tecelli etmesini arzuluyoruz. Bu konuda üzerimize bir şey düşerse yaparız" dedi.

Yıldırım, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, IKBY'de yapılması planlanan 'bağımsızlık referandumu'na ilişkin gazetecilerin sorunlarını yanıtladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz'ın, referanduma karşı oldukları yönündeki açıklamasını eleştiren HDP'li Yıldırım, şöyle konuştu: "Türkiye'nin referandum tavrını, herhangi bir dış politika doktrinin bir yerine oturtabilmek kolay değildir. Başika krizi yaşanırken, Cumhurbaşkanı, İbadi için 'Benim kıratım değilsin' diyordu. Söz konusu Kürt'ün huzuru, mutluluğu, kendi statüsünü belirleme olunca 'kendi kıratı olmayanlarla' Başbakanıyla birlikte görüşme yarışı içerisine girebilmektedirler. Biz, oradaki halkın sağlıklı karar verebilmesi ve iradesinin sandığa sağlıklı yansımasını arzularız. Bu ilkesel kararımızdır. Aynı şeyi Katalonya, Filistin halkı için de istiyoruz. Bizim, bu konudaki yaklaşımımızda bir ikirciklilik yoktur. Bütün dünya halklarına tanınmış olan self determinasyon hakkı evrensel bir haktır. Referandumun şiddetten, siyasi baskıdan ve tehditten uzak, oradaki halkın iradesinin sandığa yansıması biçiminde tecelli etmesini arzuluyoruz. Bu konuda üzerimize bir şey düşerse yaparız."

İMZACI İSİMLER

 Abdulbaki Erdoğmuş
Abdullah Keskin
Abdurrahman Aslan
Adnan Güllüoğlu
Ahmet Faruk Ünsal
Ahmet Özmen
Ahmet Sayar
Ahmet Sevim
Alaattin Epözdemir
Ali Fuat Bucak
Arzu Yılmaz
Ayetullah Aşitî
Barış Yavuz
Bedrettin Karaboğa
Berivan Bingöl
Beşir Yılmaz
Bilal Medeni
Brusk Solduk
Burç Baysal
Emine Uçak
Erkan Azizoğlu
Eta Pektaş
Fahriye Adsay
Faruk Balıkçı
Fehim Işık
Ferda Cemiloğlu
Feridun Taş
Fikrî Amedî
Fuat Elçi
Fuat Önen
Gafur Türkay
Gülçin Avşar
Günay Aslan
Hamit Çakan
Hüseyin Kalkan
Hüseyin Sarıgül
Hüseyin Siyabend Aytemur
İbrahim Halil Küçük
İlyas Buzğan
İrfan Aktan
İrfan Burulday
Kadri Salaz
M. Xalid Sadînî
Mehmet Alkış
Mehmet Baykara
Mehmet Emin Aktar
Mehmet Kaya
Mehmet Rauf Çiçek
Mehmet Sanrı
Mehmet Vural
Mesut Yeğen
Muharrem Erbey
Murat Timur
Mustafa Özer
Mücahit Bilici
Müzeyyen Nergiz
Naif Bezwan
Nakşi Sayar
Necat Özdemir
Necdet İpekyüz
Nevin İl
Nurcan Baysal
Nurettin Elhüseyni
Nuşirevan Elçi
Ömer Faruk Gergerlioğlu
Raci Bilici
Reha Ruhavioğlu
Reyhan Aktar
Reyhan Yalçındağ
Rojbin Tugan
Roşan Lezgin
Sabahattin Korkmaz
Sabih Ataç
Sabri Vesek
Sait Sever
Sedat Yurtdaş
Seher Akçınar Bayar
Seid Veroj
Selahattin Çoban
Selçuk Mızraklı
Selim Ölçer
Selim Temo
Sıtkı Zilan
Suat Bükün
Şahismail Bedirhanoğlu
Şehmus Ülek
Şemsettin Koç
Şerafettin Kaya
Şerif Derince
Talat İnanç
Tarık Ziya Ekinci
Türkan Elçi
UmamettinYetiz
Ümit Fırat
Vahap Coşkun
Veli Encu
Yakup Aslan
Yaşar Abdulselamoğlu
Yüksel Avşar
Zahit Çiftkuran
Zozan Özgökçe (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Büyüme raporu: İstihdamsız, sanayisiz ve yoksullaştırıcı

SONRAKİ HABER

Fındık üreticisi mitinge hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...