20 Eylül 2017 09:31

CHP’li Gürer: Samanı bile ithal ediyor

CHP'li Ömer Fethi Gürer, hükümetin yerli ve milli söylemlerine rağmen tarımda dışa bağımlılığın arttığına, samanın bile ithal edildiğine dikkat çekti.

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye’nin AKP döneminde ikinci kez samanı bile ithal eder duruma gelmesini eleştirdi. Bunun AKP’nin tarımda söylediği ile yaptığının örtüşmediğinin yansıması olduğunu belirten Gürer, ekonomi uygulamalarında tutarlılık olmadığını ifade etti. 

AKP’nin uyguladığı yanlış tarım politikaları sonucunda, Türkiye’nin samanı bile ithal etmeye başladığını anlatan Gürer, “Tarımda ve hayvancılıkta ne yazık ki dışa bağımlı bir hale geldik” diye konuştu.  

‘YİNE PLANSIZ UYGULAMA’

Türkiye’nin saman ithal etmesinin ardından, Bulgaristan’da 40 dolar civarında olan saman fiyatının bile arttığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu: “Ülkemizde samanın maliyeti 110-120 doları buluyor. Saman ithal etmemize bulunan kılıf da çok ilginç; güya Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday ve arpa tohumunda yapılan değişiklik nedeniyle yüksek dane verimi olan kısa saplı çeşitler ekildiği için ve sapın anız olarak tarlada kaldığı için saman üretilmiyormuş. Bu durum bile yetersiz ve bilinçsiz tarım uygulamasının bir göstergesi olabilir. Yine plansız, yine öngörülebilirliği düşünülmeden uygulama, sürekli sorunları yaşayıp yeni arayışlara yönelen bir tarım uygulaması. Görünen o ki sapla samanı karıştıran bir yaklaşımla üretim sağlanmaya çalışılıyor. Buğday bu yılda geçen yıl ki fiyatla satan çiftçi mecbur kalmazsa ekmem diyor. Tarım da yerli yerel ve kendine yetecek yaklaşımlarla sorun ele alınma zamanı geldi geçiyor” dedi.

AKP hükümetinin 15 yıldır uyguladığı yanlış politikaların ülkemizi tarımda dışa bağımlı hale getirdiğini, gübre, mozat, tohum, ilaç ve mazotun ithal edildiğini söyleyen Gürer, “Ancak bakanlık ‘Milli tarım politikamız var’ diyor. Her şeyin ithal olduğu bir ülkede nasıl milli tarım politikasından bahsedilir? Aile çiftçiliği bitme noktasına geldi. Köyler boşalıyor” şeklinde konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Annelerinden Güzel Şahin yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Tarlada çalışan kadın, yılan ısırığıyla yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa