20 Eylül 2017 09:09

Tekno Maccaferri’de 3. kez grev kırıcılığı

Birleşik Metal-İş ile patron arasında TİS görüşmelerinin tıkandığı Tekno Maccaferri'de patron, jandarma eliyle grev kırıcılığına hazırlanıyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Düzce’de Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Tekno Maccaferri işçilerinin grevi, patron tarafından bir kez daha kırılmaya çalışıldı. Grev kırıcılığına tepki gösteren işçiler, “Grev kırıcılığına karşı direnişe hazırız” dedi. Grev kırıcılığına ilişkin bilgi aktaran Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Talat Çelik, “Sabah 05.00’te 5 TIR içeri girmiş. Şu anda onları yüklüyor. Bizim nöbetçi arkadaşlarımız vardı ancak onlar anlayıncaya kadar içeri sokmuşlar TIR’ları. Şimdi içerideki stoklardan mal yüklüyorlar ve muhtemelen onları çıkaracaklar” diye konuştu.

YASALAR ASKIDA OLDUĞU İÇİN GÜCÜ YETEN YETENE

Patronun kolluk kuvvetlerini de arkasına alarak yasa dışı olarak grev kırıcılığı yapmasına tepki gösteren Çelik şöyle devam etti: “Grev yasasında işçinin kullandığı forklift, vinç gibi araçları başkası kullanamaz. Ama tabii yasa masa hepsi askıda olduğu için bunları da yapıyorlar yani. Memlekette Anayasa ve yasalar yürürlükte olsa, her şey yolunda olsa insan söyleyecek bir şeyler buluyor da memlekette Anayasa ve yasalar askıda olduğu için artık gücü yeten yetene oldu. Yapılan işin ahlaka, vicdana ya da insanlığa sığıp sığmaması değil gücün varsa, artık hangisine sığmıyorsa o geçiyor artık. Orman kanunu oldu artık. Kolluk güçleri de onu söylüyor. ‘Benim yaptığım suçsa git beni şikayet et’ diyor. Şikayet edecek yer kalmadığı için. O da o rahatlıkta. Biz de kendi gücümüz oranında mücadele etmeye devam edeceğiz.”

FABRİKADAN GREV TEHDİDİ: 'DEVAM EDERSE FABRİKAYI KAPATIRIZ'

Son olarak türlü oyunlara başvurarak grevi kırmaya hazırlanan fabrika yönetimi greve ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada grevin devam edilmesi durumunda fabrikanın kapatılacağı belirtilerek, işçiye işsizlik tehdidi savurdu.

Fabrikada tarafından yapılan tehdit açıklamasında; "Sendikanın kendi siyasi amaçlarına yönelik ve işçilerimizi kullanarak başlattığı bu grev, şirketimizin üretim faaliyetlerinin durmasına yol açmış ve fabrikamızda üreteceğimiz ürünlerin tamamının, tekrardan yurtdışına kaydırılmasına sebep olmuştur. Bu durumun devam etmesi halinde, yabancı ortaklarımızla nihai karar aşamasına gelmiş olan fabrika üretim kapasitesini iki katına çıkaracak yatırım kararı askıya alınacak ve hatta mevcut fabrikanın kapatılması gündeme gelebilecektir." denildi.

JANDARMADAN SONRA POLİS DE GREV KIRICILIĞINDA

Birleşik Metal-İş sendikasının Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda, akşam saatlerinde polis ekiplerinin 20 ekip otosu, 2 TOMA ve 1 itfaiye aracı ile fabrika önüne geldiği, yasak olmasına rağmen fabrika içindeki mal yüklü olan 5 adet tırı dışasrıya çıkartmaya çalıştıkları belirtildi.

 

NE OLMUŞTU?

Birleşik Metal-İş üyesi Tekno Maccaferri işçileri, mart ayından bu yana süre dönem toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine 31 Temmuz Pazartesi günü greve çıktı. İnşaat ve metal sektöründe faaliyet gösteren Tekno Şirketler Grubu, İtalyan devi Officine Maccaferri ile birlikte Düzce’de kurulu fabrikada çelik tel üretimi yapıyor. (İstanbul/EVRENEL)

{{332819}}

ÖNCEKİ HABER

40 milyon insan modern köleliğin kurbanı

SONRAKİ HABER

Musa Anter mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...