20 Eylül 2017 09:08

40 milyon insan modern köleliğin kurbanı

Uluslararası Çalışma Örgütü, Uluslararası Göç Örgütü ve Walk Free'nin raporuna göre dünya genelinde 40 milyon 'modern köle' var.

Paylaş

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve “Walk Free Foundation” adlı örgütler tarafından ortaklaşa hazırlanan ve New York’da devam eden Birleşmiş Milletler Genel Toplantısı’nda açıklanması beklenen bir rapora göre dünya genelinde 40 milyon insan modern köleliğin kurbanı.

FABRİKALARDA, İNŞAATLARDA, ÇİFTLİKLERDE KÖLELİK

Yapılan araştırmada 40 milyon insanın isteğinden bağımsız olarak fabrikalarda, inşaatlarda, çiftliklerde ve balıkçı teknelerinde zorunlu çalışmaya tabi tutulduğunu, fuhuşa süreklendiği ya da ev işlerinde hizmetçi olarak çalıştırıldığı belirtildi. Aynı örgütler, geçen yıl modern köleliğin kurbanlarının sayısını 40.3 milyon olarak açıklamıştı.

Araştırmada bu insanların 15 milyonun zorunlu olarak evlendirildiği belirtilerken, modern kölelerin dörtte üçünün (yüzde 71) kadınlar, dörtte birinin ise reşit olmayan çocuklar olduğu dile getirildi. Özellikle fuhuş alanında köle gibi tutulanların yüzde 99’nun kadınlar olduğu belirtilirken bunların yüzde 21’nin ise çocuklar olduğu tespit edildi.

EN AZ 152 MİLYON ÇOCUK ÇALIŞIYOR

Araştırmanın sonuçları ILO ve  “Walk Free Foundation” tarafından 48 ülkede 71 bin insanla yapılan görüşmelerden elde edildi. ILO’nın tahminlerine göre dünya genelinde 5-17 yaşları arasındaki 152 milyon çocuk çalışarak ailesinin geçimine katkı sunuyor. Dünya genelinde bütün çocukların yüzde 10’una denk gelen bu rakam aynı zaman çocuk işçiliğin oldukça yaygın olduğunu gösteriyor.

Çocukların yüzde 71’i tarımda çalıştırılırken yüzde 17’si hizmet, yüzde 12’si ise sanayide çalıştırılıyor. Çocuklar sırasıyla en çok Afrika (yüzde 72,1 milyon), Asya (62 milyon) ve Amerika’da (10,7 milyon) çalıştırılıyor. Avrupa ve Orta Asya’da ise toplam 5,5 milyon, Arap ülkelerinde ise 1,2 milyon çocuk işçi olarak çalıştırılıyor. Tahminlere göre 5-14 yaşları arasındaki çalışan çocukların üçte biri okula gitmiyor. Çocukların yüzde 38’i tehlikeli işlerde çalışırken, 15-17 yaşları arasındaki çocukların üçte ikisi ise haftada 43 saatten fazla çalıştırılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hükümetin fındıkta suçu yokmuş!

SONRAKİ HABER

Tekno Maccaferri’de 3. kez grev kırıcılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...