20 Eylül 2017 08:49

Hükümetin fındıkta suçu yokmuş!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, 10.5 lira fındık fiyatının taban fiyat olduğunu belirterek '12 liraya satıyolar da engelliyor muyuz' dedi.

Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fındık fiyatlarının 7.5 liraya düşmesinin sorumlusunun kendileri olmadığını ileri sürdü. İstanbul'da Tarım Zirvesine katılan Fakıbaba, fındık fiyatları ve fındık yürüyüşüyle ilgili bir soruya, “Biz çiftçimizin, üreticimizin lehine olmasını düşündüğümüz bir fiyat 10 lira ve 10.5 lira açıkladık. Ancak bu bir eşik fiyat, taban fiyat. 12 liraya satıyorlar da biz mi bunu engelliyoruz?​” savunmasını yaptı.

'12 LİRAYA SATIYORLAR DA BİZ Mİ ENGELLİYORUZ?'

CHP’nin düzenlediği  fındık yürüyüşüne saygı duyduğunu söyleyen Fakıbaba, fiyatın önceki seneye düşmesinin nedeninin rekolte olduğunu ileri sürdü. 10.5 lira olarak açıkladıkları alım fiyatını tüm bileşenlerle konuşarak aldıklarını ve vicdanen rahat olduklarını söyleyen Fakıbaba, “Bu fiyatı açıklamadan önce ben bütün paydaşlarla bir araya geldim. Ne olabilir dedim. Onlar da rekoltenin bu sene çok yüksek olduğunu biliyorlardı. Psikolojik rakam 10 ve 10.5 lira. Eğer geçen seneninki gibi fiyat böyle açıklandığı takdirde insanlar mutlu olacaktır. Biz de gerçekten çiftçimizin, üreticimizin lehine olmasını düşündüğümüz bir fiyat 10 lira ve 10.5 lira açıkladık. Ancak bu bir eşik fiyat, taban fiyat. 12 liraya satıyorlar da biz mi bunu engelliyoruz?​”

TMO’nun 10 ve 10.5 liradan fındık alacağını, alan bazlı destekle bu fiyatın 12 lirayı bulduğunu aktaran Fakıbaba, TMO’nun fındık alımındaki eksikliklerini ise şöyle savundu: Fındığı çuvalla alıyoruz. Çuvalla aldığınız zaman işlemler çok zor oluyor. O kadar aldığımız tedbirler var ki. Eskiden 120 noktada alış vardı, biz bunu 130 noktaya çıkardık. Üreticinin lehine olan bütün kararları biz aldık. Fındıkta biraz da bu gecikmelerin nedeni çuval çuval gelmesi, tek tek incelenmesi. Buğdayı, arpayı alırken 100 tonu bir kerede alabiliyorsun ama fındıkta bu böyle olmuyor. Onlar olmazsa biz olamayız. Onları daha fazla destekleyeceğiz. Yürümek iyidir, yürümenin hiç kimseye bir zararı yoktur. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bozdağ'a göre 'Gazeteciler hapiste' demek algı operasyonu!

SONRAKİ HABER

40 milyon insan modern köleliğin kurbanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...