20 Eylül 2017 08:02

İspanya’dan Katalonya'ya 'bağımsızlık' operasyonu

İspanya, 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumu öncesi Katalan hükümetine ait binalara baskın yaptı. 14 yetkili gözaltına alındı. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

İspanyol polisi, Katalonya’da 1 Ekim’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu engellemek için Katalan hükümetine ait binalara baskın yaptı. Baskınlar sırasında Katalonya Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Oriol Junqueras’ın yardımcılarından Josep Maria Jove’nin aralarında olduğu 14 Katalan yetkili gözaltına alındı.

‘İSPANYA KIRMIZI ÇİZGİYİ GEÇTİ’

Katalonya Yönetimi Başkanı Charles Puigdemont, “İspanya hükümeti kırmızı çizgiyi geçti” açıklaması yaptı. Puigdemont, yapılanların Katalonya’nın özerkliğinin fiili olarak askıya alınması anlamına geldiğini söyledi.

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalanlar’ın bağımsızlık referandumunu yasa dışı ilan etmişti.

BARÇA: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÇİĞNENİYOR

Barcelona Futbol Kulübü de yazılı açıklama yaparak “demokrasiyi, ifade özgürlüğünü ve kendi kaderini tayin hakkını” engelleyen tüm eylemleri mahkum ettiklerini duyurdu. Açıklamada, “FC Barcelona, bu hakları korumak için çalışan tüm kişi ve kurumlara açıkça desteğini belirtir” denildi.  

MALİ KAYNAKLARA EL KONULDU!

Madrid hükümeti, referandum için kullanılmasını önlemek bahanesiyle Katalonya’ya ait mali kaynaklara da el koyduğunu duyurdu.
Madrid cuma günü acil hizmetler ve kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesini üstlenebileceğini duyurmuştu. İspanya’da özerk bölgeler vergilerini merkezi hükümete ödüyor, merkezi hükümet de bu yönetimlere sağlık, eğitim ve altyapı gibi hizmetlerde kullanılması amacıyla belli bir kota ayırıyor.

7 buçuk milyon nüfuslu Katalonya’nın her ay Madrid hükümetinden yaklaşık 1.5 milyar avroluk bir ödeme aldığı belirtiliyor.

İspanya Bütçe Bakanlığı sözcüsü, mali kaynaklara el konulması hakkındaki açıklamasında “Bu artık Katalan liderlere para ödenmeyeceği anlamına geliyor” dedi.

KATALAN BELEDİYE BAŞKANLARI İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Katalonya’da bağımsızlık referandumunun gerçekleşmesi için iş birliği yapacağını açıklayan ve haklarında soruşturma açılan belediye başkanları ise savcılığa ifade vermeyi reddetmişti..

Devlet Başsavcısı Jose Manuel Maza’nın talimatıyla haklarında soruşturma açılan Katalonya’daki 712 belediye başkanının ifade işlemine başlandı.

İlk gruptaki üç belediye başkanı, Barcelona ve Lerida’daki savcılık binalarına gitmelerine rağmen savcının yönelttiği soruları cevapsız bırakarak ifade vermeyi reddetti.

Savcılığın girişindeki bağımsızlık yanlısı gruplar, alkışlarla belediye başkanlarına destek vererek, ‘Bağımsızlığa evet’ sloganı attı.
Katalonya’daki Bağımsızlıkçı Belediyeler Derneğinden (AMI) yapılan açıklamada da diğer belediye başkanlarının da ileri tarihlerde benzer yöntemle savcılığa gideceği ancak ifade vermeyi reddedeceği belirtildi.

Katalonya’daki azınlık hükümetine dışarıdan destek veren sol ‘Halk Adaylığı Birliği’ (CUP) partisi de kendisine bağlı 30 kadar belediye başkanının savcılığa bile gitmeyeceğini açıklamıştı.

YÜZLERCE KİŞİ PROTESTO ETTİ

İspanya’nın meclisteki sol partilerinden Podemos Lideri Pablo Iglesias, “İspanya’da siyasi tutuklular bulunması utanç verici” açıklaması yaptı, “Sivil haklar askıya alınamaz” dedi.

Muhafazakar Halk Partisi lideri ve Başbakan Mariano Rajoy ies “Karar yasalarnı uygulayan savcının” diye konuştu.

Öte yandan Publico gazetesinin haberine göre, baskın yapılan Katalonya Ekonomi Bakanlığı binası önünde toplanan yüzlerce kişi yaşananlara tepki göstererek “Independencia/Bağımsızlık” sloganları attı. Kitle, “Özgür olmak için oy kullanacağız” dövizleri dikkat çekerken atılan sloganlar arasında “İşgal güçleri defolun!” ve “genel grev” dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

{{332135}}
 

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı kalktı, Siirt’te başladı

SONRAKİ HABER

Maria Kasırgası, Porto Riko'ya ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa