20 Eylül 2017 07:05

Gülmen ve Özakça’nın 14 avukatı tutuklandı

Açlık grevindeki Nuriye gülmen ve Semih Özakça'nın davasına iki gün kala gözaltına alınan avukatlardan 14'ü gece yarısı tutuklandı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Açlık grevindeki akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın 12 Eylül günü gözaltına alınan 16 avukattan 14'ü gece yarısı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 

Nuriye ve Semih’in duruşması öncesinde Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi 18 avukat hakkında gözaltı kararı verilmiş ve bir çok avukatın ev ve ofislerine yapılan operasyonla, 16'sı gözaltına alınmıştı. 9 gündür gözaltında tutulan 16 avukat, yasa ve hukuka aykırı gözaltı işlemini ve işkenceyi protesto amaçlı olarak açlık grevine başlamıştı. Gözaltındaki avukatlardan 11’i 3 gündür su ve şeker alımına da son vermişlerdi. 

GÖZALTINDA HAK İHLLAERİNE MARUZ BIRAKILDILAR

Avukatlar, meslektaşlarının gözaltı işlemi sırasında bir dizi hak ihlaline maruz kaldığını söyledi. Avukatların verdiği bilgiye göre, hukukçuların gözaltı işlemi öncesinde Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmadı, sistemde parmak izleri kayıtlı olmasına rağmen avukatlardan zorla yeniden parmak izi alındı, dijital verilere de  kopyalanmadan el konuldu.                   

16 avukat savcılığa götürüldüğü sırada gözaltındaki avukatlardan Ebru Timtik zafer işareti yaparak, “Biz kazanacağız” diye bağırdı. 

16 avukatın sorgusu 9 savcı tarafından yapılacak. Öte yandan Özgürlükçü Hukukçular Platformu, Çağdaş Hukukçular Deneği, Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarının da aralarında olduğu çok sayıda hukuk örgütü ve avukat meslektaşlarının sorgularına katılmak için adliyede hazır bulunuyor. CHP Milletvekili Mahmut Tanal da avukatların savcılık sorguları için adliyeye geldi.     

MESLEKİ FAALİYETLERİNİ SORDULAR

Savcılık tarafından yapılan sorgular sırasında DHKP-C ile ilişkilendirilmek istenen Halkın Hukuk Bürosu avukatlarına genel itibariyle yöneltilen sorulardan birkaçı şu şekilde: “Tutuklu veya hükümlü örgüt mensuplarıyla cezaevlerinde görüşmek için görevlendirildiniz mi, görevlendirildiyseniz kim veya kimler tarafından görevlendirildiniz? Cezaevlerinde görüşmüş olduğunuz örgüt yöneticilerine kuryelik yaptınız mı? Sizinle birlikte Halkın Hukuk Bürosu içerisinde hangi avukatlar faaliyet göstermekte? Adalet Okulu veya Amed Halkın Hukuk Bürosu kim veya kimlerin talimatı ile kuruldu? Diyarbakır Sur’da meydana gelen olaylarla ilgili kurulan komisyonda görev aldınız mı?​”

SAVCI İFADE ALMAYACAĞIM DİYEREK AVUKATLARI ÇIKARDI

Sorguyu yapan savcılardan Arman İlhan, gözaltındaki avukat Engin Gökoğlu’nun ifadesini almayacağını belirterek Gökoğlu ve beraberindeki avukatları dışarı çıkardı. Savcı İlhan’ın odasında yaşananları gazetecilere aktaran avukat Gökmen Yeşil, “Engin’in sorgusu sırasında odada sivil bir kişi bulunuyordu. Kendisinin kim olduğunu sormamız üzerine savcı polis olduğunu ifade etti. Biz de savcıya yasayı hatırlatarak sorgu sırasında odada polisin bulunamayacağını, odadaki polis memurunun kimliğini görmek istediğimizi, silahı olup olmadığını öğrenmek ve daha sonra da dışarı çıkarılmasını istediğimizi söyledik. Savcı isteklerimizi kabul etmeyince durumun tutanağa bağlanmasını istedik. Önce bağlayacağını belirtti. Daha sonra beyanlarını söyleyen Engin’e ‘Beni dinle’ diye bağıran savcıyı uyarıp gereken karşılığı verdik. Bunun üzerine savcı Emgin’in ifadesini almayacağını söyleyerek bizlerin de sicil numaralarını alıp hepimizi odadan çıkardı” dedi. Yeşil, savcı Arman İlhan hakkında tutanak tutarak soruşturmayı yürüten savcıya İlhan hakkında şikayette bulunacaklarını belirtti. 

14 AVUKAT TUTUKLANDI

Gece yarısı mahkemeye sevk edilen avukatlardan Didem Baydar, Şükriye Erden, Ayşegül Çağatay, Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, Zehra Özdemir, Yağmur Ereren, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten, Aycan Çiçek, Naciye Demir, Behiç Aşçı, Barkın Timtik ve Özgür Yılmaz tutuklandı.

Avukatlardan Ahmet Mandacı ve Ezgi Gökten ise serbest bırakıldı.


ADANA BAROSU: SAVUNMA SİNDİRİLEMEZ VE SUSTURULAMAZ

Adana Barosu, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın avukatlarından 14’ünün tutuklanmasına sert tepki gösterdi.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, “Savunma hakkı herkes için kutsaldır. Savunma hakkının olmadığı bir ülkede adaletin varlığından söz edilemez. Adaletin olmadığı bir toplumda da ne kamu güvenliği ne de toplumsal barış ve huzurun tesisi mümkün olur” dedi. 

Bu hukuksuz uygulamalar ve kararla meslektaşlarının değil doğrudan savunmanın tutuklandığını belirten Küçük, bu uygulamaların siyasi iktidarın hukuksuz politikalarını yargıya uydurma çabası olduğunu söyledi. 

Küçük “Bugün ülkemizde hukuk devleti ve demokrasinin askıya alındığını avukatların tutuklanmasıyla bir kez daha görmüş bulunuyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Üniversiteye giriş sistemi de değişecek

SONRAKİ HABER

Sınıftaki dolabın altında kalan Y. yoğun bakımda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...