Meksika'da 7.1 büyüklüğünde deprem: 370 ölü

Meksika'nın Puebla eyaletinde meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki deprem nedeniyle en az 370 kişi yaşamını yitirdi.

19 Eylül 2017 17:24
Paylaş

Kuzey Amerika ülkesi Meksika'nın Puebla eyaletinde 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yetkililer depremde en az 370 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 21 Eylül'de yapılan son açıklamada yetkililer halen yaklaşık 10 binanın enkazı altında hayatta olan insanlar olabileceğini belirtti.

Yerin 43 kilometre altında gerçekleşen depremin merkez üssü Puebla eyaletine bağlı Atencingo kenti olarak açıklandı. Deprem,  başkent  Mexico City’de de hissedildi. Puebla eyaleti, depremin hissedildiği başkent Mexico City’ye 123 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Üniversite öğrencileri ve Meksikalı emekçiler kurtarma birlikleri oluşturarak dayanışma örneği gösterdi. 

OKUL YIKILDI, ÖĞRENCİLER HAYATINI KAYBETTİ

Meksika’yı sarsan depremde, Villa Coapa’da da bir okul yıkıldı. İçinde anaokulu, ilkokul ve lise olan binada 24 öğrenci ve 2 yetişken hayatını kaybetti. Yıkılan Enrique Rebsamen Okuluna giden BBC Muhabiri Alberto Najar, ailelerin çaresiz bekleyişine ve kurtarma ekiplerinin çalışmalarına tanık oldu.

Najar, en az 5 çocuğun enkazdan yaralı olarak çıkarılıp hastaneye götürüldüğünü aktardı. Çocukların büyük kısmı ders saatinde meydana gelen depreme sınıflarında yakalandı. Binanın çökmesiyle birlikte çok sayıda çocuk enkaz altında mahsur kaldı.

Başkentteki bazı binalarda yangın çıktığı ve içeride mahsur kalanların olduğu da kaydedildi. Binlerce insan telaşla soluğu sokaklarda alırken, başkentin birçok bölgesinde telefon bağlantıları ve elektrikler kesildi. 

ÖĞRENCİLER KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILDI

Jornada gazetesinin haberine göre Meksika Ulusal Otonom Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Bölümü öğrencisi 200 kadar genç ise depremin ardından bir araya gelerek kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gruplar oluşturdu. 

Telesur’un haberine göre de yüzlerce gönüllü depremden en çok etkilenen kentlerde kurtarma çalışmalarına katılmak için yardıma koştu. 

Devlet Başkanı Nieto, yardım ekiplerinin depremden en fazla etkilenen yerlere daha kolay ulaşabilmesi için Twitter üzerinden halka cadde ve meydanlardan kaçınma çağrısı yaptı.

MEKSİKA’DA DEPREM BİLANÇOSU: 370 ÖLÜ, BİNLERCE HASARLI KONUT

Latin Amerika ülkesi Meksika’da 19 Eylül’de meydana gelen 7.1 şiddetindeki depremin yaratığı tahribatın boyutları ortaya çıktı. Şu ana kadar 370 kişinin öldüğü, enkaz altında kalan 40-50 kişinin daha bulunduğunun tahmin edildiği ülkede Federal Sivil Savunma Örgütü, deprem istatistiklerini yayınladı. 

Jornada gazetesinin haberine göre depremin zararlarına dair rakamlar şöyle: 

*Başkent Meksiko’da 192, Morelos’ta 74, depremin merkez üssü Puebla’da 45, Meksiko eyaletinin diğer bölgelerinde 13, Guerrero’da 6 ve Oaxaca’da 1 kişi hayatını kaybetti.

*Başkentte 800 kişi yaralandı, yaralıların 34’ü hâlâ hastanede.

*Yine başkentte 38 bina deprem nedeniyle yıkıldı. 1308 binanın risk altında olduğu, bunlardan 500’ünün yıkılma tehlikesi bulunduğu belirlendi. 

*Morelos eyaleti genelinde 19 bin 407 konut, 38 hastane, 310 okul ve 111 ibadethane depremden zarar gördü. 

*Puebla eyaletinde 12 bin 500 konut zarar görürken bunların 2 bin 600’ünün onarılamaz durumda olduğu belirtildi. 17 hastane, 279 okul ve 141 ibadethane de depremden etkilendi. 

*Guerrero eyaletinde 1200 konut zarar görürken, 60 okul, 28 hastane ile 54 ibadethane de depremden etkilendi. 

BİNLERCE İNSANIN ÖLDÜĞÜ DEPREMİN YIL DÖNÜMÜNDE 

Deprem, 19 Eylül 1985'te Meksika'da gerçekleşen 8.1 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde yaşandı. 1985'te yaşanan depremde 6 bin ila 12 bin arasında insan hayatını kaybetmişti.

Öte yandan geçtiğimiz 8 Eylül'de de Meksika'nın Pasifik kıyısında Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi'nin verisine göre 8.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde 98 kişi hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş'tan Adriano ve Negredo'nun durumu hakkında bilgi

SONRAKİ HABER

Osmanlıspor'un yeni hocası İrfan Buz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...