19 Eylül 2017 14:23

Barzani: Garanti verilmezse referandum yapılacak

25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna destek etkinliğine katılan Mesud Barzani, 'Garanti verilmezse referandum yapılacaktır' dedi.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Erbil’in Soran ilçesinde düzenlenen 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna destek etkinliğine katıldı.  Etkinlikte konuşan Barzani, referandum kararının sorumlulukla verilen bir karar olduğunu belirterek, “Referandum kararı, Kürdistan halkının kararıdır” ifadesini kullandı.

 

{{332697}}
 

'PROVOKASYONA GELMEYİN’

 

Barzani, “Bu süreçte kışkırtmalar olabilir. Sizden ricam provokasyonlara gelmeyin. Kürdistan’da hepimiz kardeşiz ve kardeş gibi yaşıyoruz. Bizi dünyada saygın hale getiren de bu ahlakımızdır” diye konuştu.

 

Rudaw’ın haberine göre Barzani’nin konuşmasının satır başları şöyle:

 

“Referandum sınırları belirlemiyor. Sınırları belirleyecek olan diyalogdur. Ancak Bağdat’ın belirlediği yeşil çizgiyi hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.
Referandumu çok sayıda ülkeyle görüştük ve hepsi de ılımlı bakıyordu. Son dönemde ise tavırları değişti. Neden? Çünkü ciddiye almıyorlardı. Ciddi olduğumuzu gördüler.


Referandumun bize kazandırdıklarından biri de parlamentonun aktif hale gelmesidir. Geldiğimiz aşamada bize referandum dışında hiç bir yol kalmadı. Tüm dünya biliyor ki halkımız referandum kararında ısrarlı.

 

Referandum, Kürt halkının mücadelesini dünya gündemine taşıdı. Amacımız, referandumla tüm dünyaya bağımsızlık istediğimizi göstermektir”

 

ABD’DEN ‘GARANTİ’ İSTEDİ


ABD, Avrupa, BM ve uluslararası tüm kuruluşların Bağdat ile yapılmasını istedikleri anlaşmaya garanti vermesi gerektiğini söyleyen Barzani, “Garanti verilmezse referandum yapılacaktır” dedi.


Barzani, “Hiçbir mesaja güvenmiyoruz. Biz garanti istiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz. Bu bizim en doğal hakkımızdır çünkü geçen zaman Kürdistan halkının çıkarına değildir.


Hiç kimseye tehdit değiliz. Komşularımızdan ricamız, tehditkar bir dille konuşmamaları çünkü tehditleri kabul etmiyoruz. Biz şiddete karşıyız. Hiç kimseye karşı güç kullanmayı düşünmedik. Ancak bize saldıranlara karşı da kendimizi koruruz” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

 

{{332786}}

{{332757}}

{{332778}}

 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Mersin Şubesi: Eğitim için birlikte mücadeleye

SONRAKİ HABER

İzmir Cup'ta Marsel İlhan elendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...