19 Eylül 2017 12:40

Anadilinde eğitim için Meclis araştırma önergesi istendi

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan anadilinde eğitim alamayan çocukların okullarda yaşadıkları sorunların tespit edilmesini istedi.

Paylaş

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan anadilinde eğitim alamayan çocukların okullarda yaşadıkları pedagojik ve psikolojik sorunların tespit edilerek alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma önergesi verdi.

 

Botan’ın verdiği Meclis araştırma önergesinde ise şu ifadeler yer aldı:

 

Türkiye’de 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında anadilinde eğitim temel bir sorun olarak varlığını hâlâ sürdürmektedir. Anadilinde eğitim alamayan öğrencilerin pedagojik sorunları büyümektedir. Çocuklar okulda derslerini ve Türkçeyi öğrenmekle karşı karşıya kalmaktadır. Kendini ifade edemeyen çocukların yaşadığı güven kaybı eğitimden kopmalarına neden olmakta. Türkçe bilip anadilinde eğitim alamayan çocuklar ise asimilasyona maruz kalmakta. Farklı dillerin varlığını inkar edip onları dışlayan “Tek dil, tek millet” ideolojisini hızla terk eden ülkeler bilimsel, çağdaş ve demokratik değerler üzerinde gelişme kaydetmişlerdir. BM üyesi 194 ülke içinde 113 ülkenin birden çok resmi dil kullanması ve ülkelerin anadilinde eğitime yer vermesi de bunun kanıtıdır.

 

Anadilinde eğitimin yasal güvenceye alınarak verilmediği ülkelerin uluslararası değerlendirme programlarındaki sıralaması ibretliktir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) açıkladığı PISA sonuçlarına göre okuma becerileri kategorisinde Türkiye 72 ülke içerisinde 50’nci sırada, ülkelerin İngilizce konuşma becerilerini ve dil öğrenme yeteneklerini yayımlayan Education First sonuçlarına göre Türkiye 72 ülke arasında 51’inci sıradadır.

 

Anadilinde eğitim dilinin dışında tutulan öğrenciler; gelişim sürecinin bir dönemini yitirme, sosyalleşmede eksiklik, kimlik bozulması, kültürel değerlerine katkıda bulunmama, çevreden izole olma, güvensizlik duygusu, kendisi ile ilgili konuşmaları olumsuz değerlendirme, uyumsuz olma vb. olumsuz durumlar yaşamaktadır.

 

Türkiye coğrafyasında Kürtlerin (Kurmanc, Zaza) başta olmak üzere Lazların, Çerkeslerin, Asuri-Süryani-Keldanilerin ve Mıhellemilerin siyasal ve toplumsal alandaki temel talepleri arasında anadilinde eğitim hakkı yer almaktadır. Bu hak talebi karşısında AKP hükümetinin cevabı Kürtçe anadilinde eğitim veren okulları ve kreşleri, Kürt dili çalışmaları yapan İstanbul Kürt Enstitüsü ve Kürdi Der’i kapatmak, Kürtçe'ye katkı sunan akademisyenleri ihraç etmek ve Kürtçe öğretmenleri atamamak oldu. Seçmeli Kürtçe dersleri ve Kürtçe yayınlar ise sembolik olmanın ötesine geçememiştir.

 

Bu nedenle anadilinde eğitim alamayan çocukların okullarda yaşadıkları pedagojik ve psikolojik sorunların tespit edilerek alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması elzemdir.(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz: Hiçbir lider Erdoğan’la görüşmek istemiyor

SONRAKİ HABER

Evrensel Muhabiri Eylem Nazlıer, Musa Anter ödülünü kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...