19 Eylül 2017 11:16

Dersim Ovacık’ta yerel tohumlar konuşuldu

'Türkiye’de henüz yerli tohumlar bitmedi. Şirketlerin hegemonyasına  yavaş yavaş girilmesine rağmen yine de kurtulma şansı var.'

Paylaş

EGEÇEP Bileşenlerinden Yerel Tohum Derneği Dersim Ovacık’ta yerel tohumlar ve konvansiyonel tarım ürünleri ile ilgili çalışmalar yaptı. Ovacık Belediyesinin destekleriyle Ovacıklı kadınlar ve üreticilerle gerçekleştirilen söyleşilerde Yerel Tohum Derneği yöneticilerinden EGEÇEP YK Üyesi Göknur Yumuşak yerel tohumların önemini anlattı.

 

Ovacık’ın iki mahallesinde kadınlarla kooperatifçilik ve sosyalleşme konularında gerçekleştirilen toplantıların ardından Belediye Toplantı Salonunda yapılan söyleşide konuşan Yumuşak, geçtiğimiz yıl gittiği Güney Afrika’nın Cape Town kentindeki tarımsal üretimin tamamen şirketlere devredildiğine ilişkin gözlemlerini anlattı. Cape Town’dan Dersim Ovacık’a kadar şirket tohumları ve konvansiyonel tarım ürünlerinin kullanıldığını, her iki ülkenin tarım politikalarının da çok uluslu şirketlerin yatırımlarına göre planlandığını belirten Yumuşak, “Türkiye’de henüz yerli tohumlar bitmedi. Şirketlerin hegemonyasına  yavaş yavaş girilmesine rağmen yine de kurtulma şansı var” dedi.

 

‘TOHUMSUZ YAŞAM OLMAZ’

 

Yerel Tohum Derneği olarak amaçlarının köylerde çok az kalan bu tohumların çoğaltılıp takas yoluyla değişimini sağlayarak gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu aktaran Yumuşak, “Böylece tohumların sürekliliği sağlanacak. Bu çok önemli zira tohumsuz bir yaşam asla mümkün olmaz. Gelecekte su ve tohum savaşları olacağı öngörüsüne de tamamen katılıyorum” diye konuştu.

 

YERELDE ÜRET YERELDE TÜKET                 

 

Yerel tohumlarla kimyasal gübre ve tarım zehri kullanılmadan hastalıklara karşı biyolojik ve entegre mücadele, evsel ilaçlar yoluyla köylerde küçük çapta üretim yapılabileceğini ifade eden Yumuşak, “Yerelde üret yerelde tüket mantığıyla, ekolojik denge bozulmadan doğal tarım yöntemiyle tarım ürünleri yetiştiriciliği yapılabilir” dedi. Yumuşak aynı şekilde bölgedeki doğal mera alanlarında hiç para harcamadan eskiden olduğu gibi hayvancılık yapılabileceğini kaydederek, bunun da aç ve işsiz kalan yığınların kentlere göçünü engelleyeceğini  dile getirdi. (Dersim/EVRENSEL)

 

{{113667}}

ÖNCEKİ HABER

Maraş'ta 'ByLock' operasyonu: 19 gözaltı

SONRAKİ HABER

Yılmaz: Hiçbir lider Erdoğan’la görüşmek istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...