19 Eylül 2017 12:06

'Dünyayı kurtaran adam' 77 yaşında hayatını kaybetti

SSCB ve ABD arasındaki olası bir nükleer savaşı önlediği yıllar sonra ortaya çıkan Stanislav Petrov'un yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Paylaş

1983 yılının eylül ayında Sovyetler Birliği ile ABD arasındaki olası bir nükleer krizi önleyen Stanislav Petrov, 77 yaşında hayatını kaybetti.

Sovyet yarbay Petrov, 26 Eylül 1983’te Moskova’nın güneyindeki gizli bir askeri tesiste ABD’nin Rusya’ya doğru kıtalararası balistik füze ateşlediğine dair yanlış bir alarm harekete geçtiğinde görev başındaydı. Karar vermek için kısa bir süresi olan Petrov, alarmın yanlış olduğuna kanaat getirdi ve “hiçbir şey yapmayarak” olası bir savaşı önledi.

2010 yılında RT.com’a konuşan Petrov, kendisini bir kahraman olarak görmediğini, yalnızca işini yaptığını söylemişti.

Petrov’un hikayesi “The Man Who Saved the World” (Dünyayı kurtaran adam) belgeseliyle ödüller kazanmıştı.

19 MAYIS'TA ÖLDÜĞÜ ORTAYA ÇIKTI

Moskova’nın dışındaki ufak bir köyde, mütevazı bir hayat yaşayan Petrov’un 19 Mayıs’ta yaşamını yitirdiği, Petrov’un şöhretinde pay sahibi olan Alman Karl Schumacher sayesinde ortaya çıktı.

7 Eylül’de doğum gününü kutlamak için Petrov’u arayan Schumacher, oğlu Dmitri’den “Dünyayı kurtaran adam”ın 19 Mayıs’ta yaşamını yitirdiğini öğrendi.

'O AN'I ANLATMIŞTI

Petrov, yaşananları şöyle anlatmıştı: “Alarm mesajını ilk gördüğümde koltuğumdan kalktım. Astlarım şaşkınlık içerisindeydi bu yüzden panik yapmamaları için emirler vermeye başladım. Vereceğim kararın önemli sonuçları olacağını biliyordum. Sirenler ikinci kez çaldı. Ana ekranımızda ‘Başla’ yazan dev kan kırmızısı harfler belirdi. 4 roketin daha ateşlendiği belirtiliyordu. O an rahat koltuğumda değil de alev almış bir tavada oturuyor gibi hissediyordum. Bacaklarım uyuşmuştu, ayağa bile kalkamıyordum.  O kadar gergindim.”

Petrov’un tehdidin gerçek olup olmadığına karar vermesi için 15 dakikası bulunuyordu.

Aldıkları eğitimlerde ABD’nin böylesi bir saldırıyı birkaç füzeyle başlatmayacağının, topyekün saldırıya geçmesi gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Petrov buna güvenerek alarmın sistemdeki bir sorundan kaynaklandığı neticesine vardığını söylemişti.

Petrov, “İtiraf edeyim, korkmuştum. Parmak uçlarımdaki sorumluluğun öneminin farkındaydım” dedi.

MEĞER GÜNEŞ IŞINLARIYMIŞ

Sovyet uydularının füze sandığı şeylerin bulutlardan yansıyan güneş ışınları olduğu sonradan ortaya çıkmıştı.

15 yıl boyunca bu olay “devlet sırrı” olarak kaldı. Petrov’un 1997’de ölen eşi Raisa’nın bile eşinin olası bir nükleer savaşı önlediğinden haberi yoktu.

'DÜNYAYI KURTARAN ADAM'I DÜNYA TANIDI

1998’de Petrov’un üstü General Yuri Votintsev, yaşananları Alman Bild gazetesine anlattı.

Karl Schumacher, haberi okuduktan sonra çok etkilendiğini belirterek “Nükleer savaşı önleyerek dünyayı kurtaran adam için bir şeyler yapmam gerektiği fikrini başımdan atamıyordum” dedi. Schumacher bu amaçla Rusya’ya giderek Petrov’u buldu. Onu Almanya’ya davet etti ve Petrov, Almanya’da pek çok gazete ve televizyona çıktı. Bu gezinin ardından küresel çapta tanınır hale gelen Petrov’a Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde ödül dahi verildi.

Petrov’un hikayesini anlatan “Dünyayı kurtaran adam” belgeseli 2014’te yayımlandı. Belgeselde başrolü üstlenen Kevin Costner, Petrov’a “doğru kararı verdiği için” 500 dolar gönderdi.

Petrov, “Televizyonlarda benden bir kahraman olarak bahsedildiğini duyunca çok şaşırdım. Kendimi hiçbir kahraman olarak görmedim. Sadece işimi yapıyordum” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsveçli imam: Domuz eti yiyen eşcinsel olur

SONRAKİ HABER

Maraş'ta 'ByLock' operasyonu: 19 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa