19 Eylül 2017 11:32

Mimar, mühendis ve şehir plancılarının sorunları büyüyor

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz; mimar, mühendis ve şehir plancılarının yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. 

Paylaş

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde mimar, mühendis ve şehir plancılarının yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. 

Koramaz, işsizlik, düşük ücret, güvencesiz çalışma, özlük hakları ve örgütlenme sorunlarının devam ettiğini söyledi. TMMOB’ye yönelik baskılara da dikkat çeken Koramaz,  kamusal sorumluluklarını yerine getirdikleri için ekonomik ve kamusal güçlerinin zayıflatıldığını söyledi.

‘TEKNİK ELEMANLARIN DURUMU GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR’

Neoliberal ekonomi politikaları, özelleştirme uygulamaları ve sosyal devlet anlayışının terk edilmesinin teknik elemanların ekonomik ve sosyal durumlarını giderek daha da kötüleştirdiğini belirten Koramaz, “Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mühendis, mimar ve şehir plancılığı yıllar geçtikçe sistematik olarak gerilemektedir” dedi. 

Son bir yıl içerisinde çıkartılan KHK’ler ile 3 bine yakın mimar, mühendis, şehir plancısının ihraç edildiğine dikkat çeken Koramaz, ömrünü cemaat yapılarıyla, devlete egemen olmak isteyen yapılarla mücadele ederek geçiren TMMOB üyeleriyle dayanışmaya devam edeceklerini belirtti.

‘TMMOB’YE BASKILAR ARTTI’

TMMOB’ye yönelik baskılara da dikkat çeken Koramaz, TMMOB ve bağlı odaların hükümetin hedefi haline geldiğini belirtti. İktidarın TMMOB yasasını değiştirmeye yönelik girişimleri olduğunu kaydeden Koramaz, kamusal sorumluluklarını yerine getirdikleri için mesleki denetim yetkilerinin ellerinden alınarak ekonomik ve kamusal güçlerinin zayıflatıldığını söyledi. Bakanlığın hukuksuz ve keyfi uygulamalarına izin vermediği için Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun görevden alınması talebiyle dava açıldığını hatırlatan Koramaz, davanın ikinci duruşmasının 25 Eylül’de görüleceğini ve konunun takipçisi olacaklarını kaydetti. 

Son olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile TMMOB arasında 2012 yılında yapılan asgari ücret belirleme protokolünün feshedildiğini belirten Koramaz, ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının hak kaybına neden olacak tek taraflı fesih için dava açtıklarını belirtti. Bilimden, üretimden ve toplumdan yana bir mücadele geleneğinden geldiklerini vurgulayan Koramaz, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde TMMOB’ye ve örgütlü mücadeleye sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Moskova'da 'Kalaşnikof' heykeli

SONRAKİ HABER

Tüpraş’tan yayılan duman rafineri işçilerini etkiledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...