19 Eylül 2017 11:11

Moskova'da 'Kalaşnikof' heykeli

Dünyanın en yaygın silahı AK-47'nin yaratıcısı Mihail Kalaşnikof anısına Moskova'da heykel açıldı.

Paylaş

Adı, icat ettiği AK-47 tüfeğiyle özdeşleşen Mihail Kalaşnikof anısına Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan heykelin açılışı gerçekleştirildi. 7 metre yüksekliğindeki heykelin açılışına bakanlar ve Ortodoks rahipler de katıldı.

Kültür Bakanı Vladimir Medinsky, kalaşnikofu Rusya için önemli bir "kültürel marka" olarak niteledi. Medinsky, "Kalaşnikof Rusların en iyi özelliklerini taşıyordu: olağanüstü doğal yetenek, sadelik ve bütünlük" dedi.

1919'da Sibirya'da doğan Kalaşnikof, 2013 Aralık ayında İzhevsk'te yaşamını yitirmişti.

2. Dünya Savaşı sırasında yaralanan Kalaşnikof, en zorlu koşullarda dahi çalışabilen bir otomatik tüfek fikriyle çıktığı yolda AK-47'yi(Avtomat Kalashnikova 1947) icat etti.

AK-47, Sovyetler Birliği ordusunda standart silah haline gelirken tüfek, basit ve sade kullanımıyla dünyanın her yerinde ulusal kurtuluş mücadelesi verenler ve radikal sol gruplarca benimsendi.

Kalaşnikof, dünyanın her yerine ulaşan icadından bir kuruş dahi kazanmazken 93 yaşındaki ölümünden bir gün öncesine kadar çalışmayı sürdürdü.

Ölümünden 6 ay önce Rus Ortodoks Kilisesi'ne bir mektup yazan Kalaşnikof, "Dünyanın en çok kullanılan tüfeğini ürettiği için pişman olduğunu" söyledi. Kalaşnikof, "Duyduğum manevi acı katılanılmaz seviyede" dedi. Kalaşnikof, daha önce yaptığı açıklamalarda ise “"Ben mutlu bir insanım. Ülkemin savunması için bir silah yarattım. Bu silah hizmet vermeye devam ediyor”" ifadesini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Manuel Neuer, ocak ayına kadar yok

SONRAKİ HABER

Mimar, mühendis ve şehir plancılarının sorunları büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...