19 Eylül 2017 10:45

Düğün katliamı davasında 3 sanıkla yargılama yapıldı

IŞİD’in Antep'te Kürt bir ailenin kına gecesine yönelik gerçekleştirdiği katliamın davası Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Paylaş

IŞİD’in Antep’teki bir kına gecesine düzenlediği ve 40’ı çocuk 56 kişinin hayatını kaybettiği katliamın yargılaması dün başladı. “Güvenlik” gerekçesi öne sürülerek Kayseri’ye taşınan davanın ilk duruşmasına sadece tutuklu 11 sanıktan sadece 3’ü getirildi. Davanın Kayseri’ye taşınması nedeniyle mağdurlardan da sadece biri duruşmaya katılabildi. Duruşmada ifade veren sanıklar işkence altında ifade verdiklerini iddia etti. Duruşmayı izleyen İHD Antep Şube Başkanı Avukat Ahmet Hartavi, bu durumu “Sanıklar suçlarını örtbas etmeye çalışıyor” diye yorumladı. 

SEGBİS BOZUK ÇIKTI

Kayseri 4.Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen ilk duruşmaya tutuklu sanıklardan Mehmet Şahin Erğan, Abdurrahman el-Najjar, Enes Karataş getirildi. Diğer tutuklu sanıklar Mehmet Çalıkuşu, Ahmet Köşgeroğlu, Ali Çalıkuşu, Fadile Cebael, Hacı Polat, Hasan Uzun, Mehmet Karakurt, Yunus Sarı ise SEGBİS ile bağlantı sağlanacağı gerekçesiyle duruşmaya getirilmedi. Ancak SEGBİS bağlantısında sorun yaşanması nedeniyle sanıkların ifadeleri alınmadı. Bu duruma itiraz eden avukatların talebini kabul eden mahkeme heyeti, diğer sanıkların savunmalarını yapmaları için duruşmada hazır edilmesine karar verdi. 

‘POLİS İŞKENCE YAPTI’ İDDİASI

Duruşmada ifade veren üç sanık suçlamaları reddederek, emniyette polisler tarafında işkence gördüğünü söyledi. Sanık Mehmet Şahin Erğan savunmasında, savcılıkta verdiği ifadeyi yineledi. Erğan, “Ancak emniyette vermiş olduğum ifademi psikolojik ve fiziki şiddet altında verdiğim için kabul etmiyorum” dedi. Patlama ile bir ilgisi olmadığını söyleyen sanık Erğan, “Ahmet Köşkeroğlu’nu yanımda çalıştığı için tanırım. Mehmet Karakurt’u da aynı mesleği yapması nedeniyle isim olarak tanıyorum. Hacı Polat’ı oğlu yanımda çalıştığı için tanırım, Mehmet Çalıkuşu isimli şahsı tanımam. Terör örgütü ile bağlantısını bilmiyorum” dedi. Sanık Abdurrahman el-Najjar’ın tercüman bilirkişi vasıtasıyla alınan savunmasında, “DEAŞ terör örgütü ile bir alakam yoktur. Suriye’de askeri ve dini herhangi bir eğitim almadım. Nizam ordusu ve DEAŞ terör örgütünden kaçarak Türkiye’ye sığındım” dedi.

Sanık Enes Karataş da, emniyette verdiği ifadenin fiziki işkence altında verdiğini iddia etti. Örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmeyen Karataş, "Tam tarihini hatırlamadığım tarihte araçla Yunus Sarı ile Antep içerisinde gezdik. Aynı gün polisler bizi yakaladılar ve örgüt üyesi olduğumuzu söyleyip gözaltına aldılar. Benim terör örgütüyle alakam yoktur, terör örgütünün verdiği talimatla bomba malzemesi almak için Gaziantep'e gitmedim. Patlamayla ilgim yok” dedi. Yapılan savunmalardan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutuklularının devamına karar verdi. Mahkeme diğer sanıkların dinlenmesi için 6 Ekim 2017 tarihine ertelendi.
kutu

DAVANIN KAYSERİ’YE TAŞINMASINA TEPKİ

Mağdur ailelerin avukatlarından İHD Antep Şube Başkanı Avukat Ahmet Hartavi, yargılamayı gazetemize değerlendirdi. İlk olarak davanın Kayseri’ye alınmasını eleştiren Hartavi, “İlk duruşmanın Kayseri’de olmasından dolayı müştekiler katılamadı. 3 tane müştekiden biri katılabildi, bir müşteki ekonomik durumdan dolayı gelemedi. Müştekiler olmadan duruşma başladı. Müştekilerin buraya gelmesi sağlanabilirdi. 11 sanığın olduğu davada sadece 3 sanık geldi. Müştekilerin gelememesi ve sadece 3 sanığın getirilmesi etkin bir soruşturma yapılmadığının göstergesidir. Diğer sanıklar da duruşmada hazır edilebilirdi. Tutuklu olan sanıkların SEGBİS ile ifadeleri alınmaya çalışıldı fakat sistem bozuk olduğu için buda sağlanamadı. Bizde tutuklu sanıkların SEGBİS ile dinlenmemesini talep ettik ve kabul ettiler. Sonraki duruşmada Antep’te tutuklu olan sanıklar Kayseri’de ki duruşmaya getirilecekler” dedi. Sanıkların yapmış oldukları savunmalarla suçlarını örtmeye çalıştıklarını söyleyen Hartavi, “Bu durumu daha önceki davalardan da biliyoruz. Bu savunmalar davayı kapatmak amaçlıdır. Davanın seyrini değiştirmeye çalışıyorlar”dedi.(Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muş Ovası'ndaki kuraklık üreticileri vurdu

SONRAKİ HABER

DİSK grevdeki Maccaferri işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...