19 Eylül 2017 09:39

‘Tecavüz marşı’ davasına bakacak mahkeme bulunamıyor

Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası 'Tecavüz marşı' olarak adlandırılan The End şarkısının çalınmasına dair davaya bakacak mahkeme yine değişti.

Paylaş

2015/16 sezonundaki Antalyaspor-Fenerbahçe maçının ardından, ‘tecavüz marşı’ olarak adlandırılan The End şarkısının çalınmasıyla ilgili davaya bakacak mahkeme ikinci kez görevsizlik nedeniyle değişti.

5 Şubat 2016 tarihinde Antalya stadında oynanan ve Antalyaspor’un Fenerbahçe’yi 4-2 yendiği maçın bitiminde statta, Yeşilçam filmlerinde tecavüz sahnelerinde kullanıldığı için İnternet’te ‘tecavüz marşı’ olarak isimlendirilen John Carpenter’a ait ‘The End’ şarkısı çalındı. Antalya Kadın Dayanışma Merkezi ve Dayanışma Derneği ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği duruma tepki göstererek, Antalyaspor Kulübüne dava açtı. 14. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada hakim ‘görevsizlik’ kararı vererek davanın 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verdi. Mahkeme başkanı, davaya müdahil olmak için gelen dernek üyelerini de kendilerine tebligat gönderilmediği için salona almadı. Davaya müdahil olan avukatlar duruşma gününün tebligatının kendilerine yapılmadığını belirterek şöyle dedi: “UYAP’tan günü öğrenerek duruşmaya geldik. Bize dosya üzerinden karar verileceği söylendi. Mahkeme başkanı olumsuz görev uyuşmazlığı sebebiyle dosyayı Antalya Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Ağır Ceza Mahkemesi de görevli mahkemeyi tayin edecek. Bu davaya yine 3 veya 14’üncü asliye bakacak.”

SAHALARDA CİNSEL ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRAN BİRÇOK EYLEM VAR

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinden Yard. Doç. Dr. İdil Elveriş, cinsel şiddeti yaratan, meşrulaştıran, haklılaştıran birçok eylemi futbol sahalarında gördükleri için bu davayı açtıklarını söyledi. Yard. Doç. İdil Elveriş şunları söyledi:  “Maalesef Antalya’da ‘Tecavüz marşı’ zafer kutlamak için çalındı. Çünkü bu anlayışa göre yenmek erkekliktir. Kadın bedeni üzerinde tecavüzü gerektirir. Kadınlara şiddet içeren bir eylemle kutlanması gerekiyor. Dolayısıyla biz bununla mücadele ettiğimiz için ihbarda bulunduk ve davaya katılma iradesi gösterdik. İki mahkeme görevsizlik kararı verdi.”

SPOR CAMİASI CİNSİYETÇİ DİL KONUSUNDA DUYARLI OLMALI

Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi Derneği üyesi Prof. Dr. Gürsel Öztunalı Kayır ise, 2000 yılından bu yana kadına şiddetle mücadele verdiklerini söyledi. Spor dünyasının da kadına yönelik şiddetle ilgili duyarlı hale gelmesini sağlamak amacıyla bu davanın müdahili olduklarını dile getiren Prof. Dr. Kayır, “Kadına yönelik şiddetin spor camiasında da farkındalığını yaratmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Taleplerimiz var. Mahkemeye de bu taleplerimizi bildirdik. Erkek dilinin, cinsiyetçi dilinin kullanılmamasını sağlamak tüm spor camiasının da bu konuda duyarlı olmasını beklemek durumundayız. Mahkemelerin de bu duyarlılığı göstereceğini düşünüyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çalılıkta bulunan Atatürk heykeliyle ilgili soru önergesi

SONRAKİ HABER

Yeni eğitim öğretim yılını kuranla açtılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...