19 Eylül 2017 09:20

Çalılıkta bulunan Atatürk heykeliyle ilgili soru önergesi

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Antalya'da Atatürk heykelinin çalılık içine atılmasıyla ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi.

Paylaş

Antalya'da Göçerler Bölgesi'nde ikamet eden CHP il delegesi Mustafa Çiftçi ve aynı bölgedeki bir sitenin bekçisinin yürüyüş yaptığı sırada çalılıklar içinde fark ettiği yaklaşık 2 metre boyundaki Atatürk heykeliyle ilgili araştırma sürüyor. CHP'li delegenin İl Başkanı Mustafa Erdem'i haberdar etmesiyle ortaya çıkan olayla ilgili Kepez İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı olay yeri inceleme ekipleri ve Foto Film Şubesi ekipleri, bölgede incelemeler yaptı. Ardından heykel çalılık alandan kaldırılarak muhafaza altına alındı.

KEPEZ KAYMAKAMLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Kepez Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, makilik alanda bulunan Atatürk heykelinin güvenilir bir yerde koruma altına alındığı açıklandı.

Açıklamada, Kepez ilçesi Göçerler Mahallesi Çetirli Mevkii'ndeki asfalt yoldan 30 metre uzaktaki makilik alan içerisinde, zeminde yatar vaziyette polyester malzemeden imal edilmiş, yaklaşık 10-15 yıllık Atatürk heykelinin bulunduğu ve ihbar üzerine emniyet görevlilerinin harekete geçtiği kaydedildi.

Atatürk heykelinin kimler tarafından, ne zaman ve hangi maksatla çalılık alana bırakıldığıyla ilgili araştırmaya başlandığı bildirilen açıklamada, faillerin tespiti ve yakalanması çalışmaları sonuçlandığında kamuoyuna bilgi verileceği belirtildi.

BAŞBAKAN'A SORU ÖNERGESİ

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, çalılıklara atılmış vaziyette bulunan Atatürk heykeliyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Kara, soru önergesinde çalılıklara atılan Atatürk heykelinin nereye ait olduğu ile bunu yapan kişilerin tespit edilip edilmediğini sordu. Önergede ayrıca Antalya'da daha önce Atatürk heykel ve büstlerine karşı yapılmış başka saldırılar olup olmadığı, bunu yapanlara verilen cezaların da bildirilmesi istendi. Son dönemde Atatürk'ün adına, anısına, heykel ve büstlerine karşı gittikçe artan saldırılara karşı hükümetin almayı düşündüğü önlemlerin de açıklanması istendi. Olaya sert tepki gösteren Kara, şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin ortak bir değeridir. Bu topraklarda bağımsız, özgür ve demokrasi içerisinde yaşamamızı bizlere miras bırakan kişidir. Atatürk ölmüş olabilir ama onun çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti fikri ve idealleri hala yaşamakta. Bu saldırılar Atatürk'ün şahsına olduğu kadar fikirlerine de tahammül edemeyenlerin eylemleridir. Hükümetin bu tür eylemlere gerekli tepkiyi göstermemesi de bu saldırı eylemlerini cesaretlendirmektedir. Hükümet üyelerinin de bulundukları makamları Atatürk'e ve Cumhuriyet değerlerine borçlu olduğunu unutmamaları gerektiğini hatırlatmak isterim. Heykelleri yıkmakla fikirleri de yıkacaklarını zannedenler karşılarında her daim Cumhuriyet Halk Partisi ile Atatürk'ün miras olarak bıraktığı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne sahip çıkan milyonları bulacaklardır." 

HEYKEL, KEPEZ BELEDİYESİ'NİN DEPOSUNDAN GÖTÜRÜLMÜŞ

Heykelin, kapanan eski Varsak Belde Belediyesi'nin bahçesinde yer alan ve mevcut imar planlarına göre 5 yıl önce yol yapım çalışmaları sırasında zarara uğramaması için kaldırılan Atatürk heykeli olduğu kaydedildi. Kepez Belediye Başkanı AKP'li Hakan Tütüncü, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Basında yer alan fotoğraflar incelendiğinde, haberlere konu Atatürk heykelinin, kapanan eski Varsak Belde Belediyesi'nin bahçesinde yer alan ve mevcut imar planlarına göre 5 yıl önce yol yapım çalışmaları sırasında, herhangi bir zarara uğramaması için kaldırılan Atatürk heykeline benzediğinin fark edildiğini kaydeden Tütüncü, bunun üzerine heykelin 5  yıldır özenle muhafaza edildiği Fen İşleri Müdürlüğünün Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki deposunda gerekli kontroller yapıldığını ifade etti.

İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Daha birkaç gün önce orada olduğu bilinen Atatürk heykelinin yerinde olmadığının tespit edildiğini vurgulayan Hakan Tütüncü, Fen İşleri Müdürlüğü tarafından tutanak tutularak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne şikayette bulunduklarını ifade etti. Ayrıca Belediye bünyesinde, kasıt veya ihmale yönelik bir hususun bulunup bulunmadığının araştırılması için idari soruşturma başlatıldığını aktaran Tütüncü, şunları kaydetti:

"Hiç şüphesiz ki Atatürk, milletimizin ortak değeridir. Kepez Belediyesi olarak bugüne kadar Atatürk'ün aziz hatırasına her zaman sahip çıktık. Kendisinin manevi hatırasına herhangi bir saygısızlıkta bulunmak bir yana, fikirlerini gelecek nesillere aktarmaya yönelik birçok proje ve etkinlik gerçekleştirdik. Bu husus Antalya kamuoyu tarafından da yakından bilinmektedir. Bilgimiz ve dahlimiz dışında gerçekleşen, kamuoyunda infiale sebep olan bu elim hadiseyi, en ağır biçimde ve şiddetle kınıyoruz. Kepez Belediyesi'nin böyle talihsiz bir olayla yan yana anılması en büyük üzüntümüzdür. Söz konusu olayın fail ya da faillerinin bulunup hukuka teslim edilmesi için gereken her türlü çalışmayı sürdürüyoruz."

Olayın aydınlatılmasına yönelik çalışmaların Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Antalya Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde devam ettiğini işaret eden Hakan Tütüncü, sorumluların bir an evvel tespiti ile gerekli cezai işlemlerin yürütülmesi için kararlı olduklarını belirtti. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ayvacık’ta taş ocağına onay çıkmadı

SONRAKİ HABER

‘Tecavüz marşı’ davasına bakacak mahkeme bulunamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...