19 Eylül 2017 09:12

Ayvacık’ta taş ocağına onay çıkmadı

İzmir Ödemiş Ayvacık’ta açılmak istenen ve köylülerin tepkisine neden olan taş ocağına onay çıkmadı.

Paylaş

İzmir’in Ödemiş ilçesinin 6 kırsal mahallesinin ortak yaylası Ayvacık’ta açılmak istenen, ancak köylüler ile çevrecilerin tepkisine neden olan taş ocağına İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden onay çıkmadı. Taş ocağına onay çıkmaması, köylüler ve çevreciler tarafından sevinçle karşılandı.

Ödemiş’e 24 kilometre uzaklıktaki kırsal Ardıcak, Mursallı, Günlüce, Çağlayan, Dolaylar ve Çobanlar Mahallelerinin ortak yaylası olan Ayvacık’ta açılması düşünülen taş ocağı tepkilere neden oldu. 

Taş ocağı açılması planlanan Ayvacık Yaylası’nda, Ödemiş Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği öncülüğünde toplanan yaklaşık 70 kadar yaşam savunucusu ve köylü, “Suyuma, toprağıma, ormanıma dokunma” yazılı pankart açtı. 

‘TAŞ OCAĞI AÇILIRSA YAYLALAR YOK OLACAK’ 

Ödemiş Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği Başkanı Selahattin Bağlı, bölgeye taş ocağı açılması halinde yaylarının yok olacağını çevredeki verimli tarım arazilerinin tozdan üretim yapılamaz hale gelip, su kaynaklarının değişeceğini söyledi. Bağlı, ilk etapta 24 hektarlık, ikinci etapta ise 75 hektarlık bir alanda  taş ocağı yapılmak istendiğini de vurgulayıp, her hektarda ortalama 100 ağaç olduğu düşünüldüğünde büyük bir ağaç katliamı yaşanacağına da dikkat çekti. 

Taş ocağına karşı başlattıkları mücadeleden zaferle ayrıldıklarını belirten Bağlı,  “Ayvacık Yaylası’nda yapılmak istenen taş ocağına ilişkin 6 mahallemiz tarafından İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapılan müracaatlarla maden ocağının özellikle Ayvacık düdeni ve Ödemiş içme suyuna vereceği olumsuz etkiler göz önüne alınıp, projeye onay verilmeyip, durdurulmuştur” dedi. 

Ödemiş’in içme suyunun Ayvacık Düdeni, Pıtrak Kaynağı’ndan verilmeye devam edeceğini vurgulayan Bağlı, “Çevre köylerimiz ve fidancılar yöreye has ürünleri almaya devam edecekler. Ormanlarımız içinde yaşayan canlılar yaşamlarını sürdürecekler. Milyonlarca yıl sonunda meydana gelmiş, Ayvacık, Subatan Mağaraları gelecek nesillere aktarılmış olacak. Çok mutluyuz” diye konuştu. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Myanmar lideri Kyi: Uluslararası incelemelerden korkmuyoruz

SONRAKİ HABER

Çalılıkta bulunan Atatürk heykeliyle ilgili soru önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...