19 Eylül 2017 09:05

Myanmar lideri Kyi: Uluslararası incelemelerden korkmuyoruz

BM genel kuruluna katılmayan Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, 'insan hakları ihlallerini ve hukuksuz şiddeti' kınadı.

Paylaş

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, salı günü Myanmar televizyonlarında yaptığı 'ulusa sesleniş' konuşmasında, Arakan krizinde yaşanan tüm "insan hakları ihlallerini ve hukuksuz şiddeti" kınadı. Suu Kyi, krize yönelik uluslararası incelemelerden korkmadıklarını belirtti.

BBC'nin haberine göre Birleşmiş Milletler'in New York'ta gerçekleşen genel kuruluna katılmayan Aung San Suu Kyi, bunun yerine televizyonlardan yarım saatlik bir demeç verdi.

Ülkede demokrasi talep ettiği için 15 yıl boyunca ev hapsinde tutulan ve Nobel Barış Ödülü sahibi Kyi, Myanmar'ın başkenti Naypyitaw'da yaptığı açıklamada "Eyalette barış, istikrar ve hukukun üstünlüğünü yeniden sağlamak amacımıza bağlıyız" diye konuştu.

Çatışmaların ortasında kalan siviller için de derin bir üzüntü duyduğunu söyleyen Suu Kyi, Müslümanlarla konuşarak neden ülkeyi terk ettiklerini sormak istediğini dile getirdi. Suu Kyi konuşmasında "Arakanlı Müslümanlar" tanımını kullanmadı. Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanları azınlık bir grup olarak tanımayı reddederek, onlardan "Bengalliler" diye bahsediyor.

5 Eylül'den bu yana bölgede "hiç silahlı çatışma yaşanmadığını ve operasyon yapılmadığını" söyleyen Suu Kyi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Toplu göçün nedenini merak ediyoruz. Kaçanlarla olduğu gibi, kaçmayanlarla da konuşmak istiyoruz. Arakan'da evlerinde kalan ve göçe katılmayan çok sayıda Müslüman olduğuna ilişkin çok az şey biliniyor."

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun, 25 Ağustos tarihinde Arakan eyaletindeki polis noktalarına saldırı düzenlemesi sonrası, Myanmar ordusu büyük bir operasyon başlatmış, 400 binden fazla Arakanlı Müslüman, ülkeyi terk ederek Bangladeş'e sığınmıştı. (DIŞ HABERLER)

{{332312}}
 

ÖNCEKİ HABER

Mısırda ton başına sadece 20 liralık artış yapıldı

SONRAKİ HABER

Ayvacık’ta taş ocağına onay çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...