Fındık yürüyüşü ikinci gününde 

CHP’nin fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için başlattığı Fındık İçin Adalet yürüyüşü ikinci gününde sürüyor.

19 Eylül 2017 08:10
Paylaş

Findik üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için CHP tarafından başlatılan Fındık İçin Adalet yürüyüşü ikinci gününde devam etti. Bugün Giresun’da yapılacak mitingle sona erecek yürüyüşe katılan üreticiler, ‘Fındıkta sömürüye son’ diyecek. Mitinge CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak. 

Ordu’dan önceki gün başlayan yürüyüşün ilk gününde 21 kilometre yürüyerek Giresun’un Piraziz ilçesine varan yürüyüş kolu geceyi burada geçirdi. Piraziz Belediyesi önünden dün sabah tekrar yola çıkan fındık üreticileri, CHP milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve üretici örgütlerinin üye ve yöneticileri sık sık “Emek demek fındık demek”, “Şirketlere değil kooperatife güven” sloganlarını attı. Bu arada bir üretici de sırtında fındık çuvalı ile yürüyüşe eşlik etti. 

YÜRÜYÜŞ ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Yürüyüş öncesi açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, üreticinin şu an içinde bulunduğu durumu hükümete ifade etmeye çalıştığını ifade etti. 

Yürüyüş kararını alınca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın apar topar açıklama yaptığını hatırlatan Torun, “50 milyon ödeme yapılacağını ve eskisi gibi fındık alırken dikkat ettikleri belli konuları yumuşattıklarını ifade ettiler. Görüldü ki yürüyüşe başlamamız bile etkiledi. Bu sabah gelirken duydum çok sevindirici bir olay, 7,50 lira olan fiyat 8-8,50 liraya doğru tırmanmaya  başladı. Demek ki üretici sesini çıkarınca üretici hakkını talep edince buna duyarsız kalınamıyor. Ne piyasa duyarsız kalıyor ne hükümet duyarsız kalıyor. Yürüyüşe partili partisiz bütün yurttaşlarla, üreticiler destek veriyor. Üreticileri desteklemek isteyen herkesle birlikte sadece üreticinin alın terini alması için mücadele ediyoruz. Bu haklı mücadeleyi hükümet ve yetkililer anlayacaktır ve mutlaka ama mutlaka fındık üreticisine destek olacak kararları alacaklardır” dedi. 

BAKANA TEPKİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın dün sabah yaptığı açıklamaya değinen Torun, “Görülüyor ki sayın bakan iki ay içerisinde sadece kendine gelenleri dinlemiş. Kendisine aktarılan bilgiler yetersiz. Lütfen bize de kulak versin. Biz bu yürüyüşü sadece fındık üreticisinin alın terinin karşılığını alması için yapıyoruz. Ama şunu da söylemek istiyorum; Türkiye’de tüm çiftçiler için yürüyoruz. Belki fındık için şu anda Karadeniz’de Ordu’dan Giresun’a doğru yollardayız ama şu da unutulmasın inanıyorum ki fındık üreticisi hakkını aldığında diğer üreticilerimiz de bu anlamda gücünü toparlayacak ve hakkını aramak için mücadelesini başlatacaktır“ dedi. 

Belediye meydanında toplanan bini aşkın kişi, Karadeniz Sahil Yolu’nda ikinci günü yürüyüşüne başladı. Araç sürücüleri ve çevredekiler de yürüyenlere destek verdi. 

MUHTARLAR DERNEĞİ DE DESTEK VERDİ

Bulancak’taki ikinci molada gruba Giresun Muhtarlar Derneği’ne üye muhtarlar da destek verdi. Alana, bando eşliğinde söyledikleri sloganlar ile giren muhtarlar, “Üreticisinin sesini duyurun” mesajı verdi. CHP Milletvekili Özgür Özel burada yaptığı konuşmada, fındık üreticisinin mücadelesinin hiçbir siyasi parti ile özdeşleştirelemeyeceğini bütün partilerin bu mücadeleye destek vermesi gerektiğini belirtti. Özel, herkesi yarın Giresun’da Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek olan mitinge de davet etti.

‘BİZ MARKETTEN FINDIK ALAMIYORUZ’

Fındık üreticisi Ahmet Yücel, “Fındıktan aldığımız gelir ile kendimiz marketten fındık alamıyoruz. Biz ürünümüze sahip çıkıyoruz, yetkililer de bizim emeğimize sahip çıksın” dedi. Yücel, yarın yapılacak mitingin çok önemli olduğunu belirterek, “Bu mitingle sesimizi duyurma şansımız olacak. Bu mitinge tüm üreticiler katılmalı” diye konuştu.  

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün yapılacak mitinge katılacak. 

FAKIBABA YİNE SABIR İSTEDİ 

Artan tepkiler üzerine geçtiğimiz cumartesi günü üreticinin elindeki tüm fındıkların TMO tarafından alınacağını açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise üreticilerden sabırlı olmasını isitedi.

FOX TV'de İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programına telefonla bağlanan Fakıbaba, “Özel sektör Ferrero (Nutella), fındığa 8 lira veriyor. Biz devlet olarak 10 lira veriyoruz. Alan bazlı destek olarak da 2.5 lira veriyoruz. Kilosu 12.5 liraya geliyor. Ben samimi olarak söylüyorum tüm fındığı alacağız ama fındık hububat gibi değil. Çuvalları açıp inceliyoruz. O yüzden üreticilerimiz sabırlı olsunlar” dedi. (Giresun/EVRENSEL)

{{332674}} 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Köylünün suyunu ‘doğal mineralli’ yalanıyla satıyorlar

SONRAKİ HABER

Sonbahar geliyor, hava sıcaklıkları 10 derece azalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...