26 Temmuz 2012 09:33

ABD’de polis şiddeti tırmanıyor

ABD’nin en başarılı üniversitelerinden dördünün birlikte yürüttüğü bir çalışma, ABD’de polisin son zamanlarda artan şiddet gösterilerine dair kanıtlar içeren bir rapor yayınladı.New York, Fordham, Harvard ve Stanford Üniversitesi hukuk kliniklerinin birlikte yürüttüğü çalışma

ABD’de polis şiddeti tırmanıyor
Paylaş

New York, Fordham, Harvard ve Stanford Üniversitesi hukuk kliniklerinin birlikte yürüttüğü çalışma, sekiz ay süren bir araştırmanın ürünü. 2011 yılında gerçekleşen Wall Street’i İşgal Et hareketi süresince kendini gösteren polis baskısı ve şiddetini gözler önüne süren rapor, “Protestoyu baskı altına almak: Wall Street’i İşgal Et hareketine ABD’nin yanıtı -İnsan Hakları ihlalleri” başlığını taşıyor. Dün yayınlanan raporun odak noktası, uluslararası hukuk ihlalleri.

Raporda, polisin görevini kötüye kullanarak şiddete başvurduğu olaylar kanıtlarıyla birlikte anlatılırken; olaya dair video kayıtları, görgü tanıklarının ifadesi, olayı araştırmak üzere atanmış yasal gözlemcilerin ifadeleri kanıt olarak öne sürüldü.

Rapor, Wall Street’i İşgal Et protestoları örneği üzerinden polis şiddetini anlattığı için, odak noktasında New York Polis Departmanı’nın uyguladığı şiddet ve haksız tutuklamalar bulunuyor ve, departmanın acilen bağımsız bir müfettiş tarafından soruşturulması önerildi.

Rapor, New York şehri de dahil olmak üzere ABD kentlerinin ciddi bir şekilde polis baskısı ve suistimaller altında olduğunu, polislerin şiddet pratiklerinin araştırılması için derhal bağımsız denetçilere ihtiyaç duyulduğu şeklinde sonlandırıldı.

Polis şiddeti ile ilgili bu rapor dışında başka çalışmaların da halen devam ettiği bildirildi.  

ŞİDDET KARŞITI EYLEMDE POLİS ŞİDDETİ

Üniversitelerin hukuk departmanlarının yayınladığı raporun yanı sıra, polis şiddeti ABD’nin gündeminde kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu California eyaletine bağlı Anaheim kentinde 2 silahsız kişinin polis tarafından öldürülmesi, polis şiddetine karşı protestoların alevlenmesine neden oldu. Olay hakkında soruşturma açılmasını isteyen protestocular, yine polis şiddetine maruz kaldı.

Geçtiğimiz cumartesi polis kurşunuyla vurulan Manuel Diaz’ın silahsız olması, karşıt protestoların yükselmesine neden olurken, Diaz’ın ailesi 50 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Polis tarafından vurulan diğer isim, Joel Acevedo’nun ise, polisle çatışma sonucu öldürüldüğü iddia ediliyor. Ancak halk, bu iki olayın da soruşturulmasını talep ediyor.

Yapılan protesto gösterilerine polisin sert bir şekilde müdahale ettiği ve yoğun biber gazı kullandığı bildirildi.

ABD polisi, Wall Street’i İşgal Et eylemleriyle birlikte şiddet olayları ile anılırken, polis şiddetine karşı tepkiler devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Katliamı nasıl yapacağını psikiyatra yazmış

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu’dan Karakullukçu hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...