19 Eylül 2017 00:33

IŞİD'in Antep katliamının davası bugün Kayseri'de görülecek

Avukat Eylem Sarıoğlu, bugün görülecek Antep katliamı davasını Evrensel'e değerlendi. IŞİD'in kına gecesine saldırısında 56 kişi hayatını kaybetmişti.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

IŞİD’in düzenlediği Antep’teki Kına Gecesi Katliamı’na ilişkin davanın ilk duruşması Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülecek. Davayı takip etmeye giden 10 Ekim Katliamı davası avukatlarından Eylem Sarıoğlu, davayı değerlendirdi. Saldırıda 40 çocuğun öldüğünü hatırlatan Sarıoğlu, “Ölenler Kürt çocuğu olduğu için mi, IŞİD’in saldırıları kanıksatılıyor” dedi. 

IŞİD’in  20 Ağustos 2016 tarihinde Gaziantep’te Kürt ailenin kına gecesine yönelik düzenlediği bombalı saldırının sonucu 40’ı çocuk olmak üzere 56 kişi hayatını kaybetmiş, 44 çocuk 87 kişi yaralanmıştı. Yaşanan katliamla ilgili Gaziantep 7’nci Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan yargılamanın, kamu güvenliği dikkate alınarak başka ile nakli talep edilmiş, Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi bu talebi onaylayarak dosyanın Kayseri’deki ağır ceza mahkemesine gönderilmesine oy birliği ile karar vermişti. Dava bugün Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde saat 09.00’da görülecek. Davayı takip etmeye gidecek olan 10 Ekim Katliamı davası avukatlarından Eylem Sarıoğlu, Antep katliamı hakkında “Toplam 56 kişiden 40’ı çocuktu.  Başka bir ülkede olsa tepkiler daha yoğun olurdu. Ölenler Kürt çocuğu olduğu için mi, IŞİD’in saldırıları kanıksatılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘ANTEP KATLİAMI GÖZ GÖRE GELDİ’

Antep Katliamı’nın göz göre göre geldiğinin altını çizen Sarıoğlu, sınır kapılarında gerekli önlemlerin alınmadığının, 10 Ekim Katliamı davası dosyalarından anlaşıldığını belirterek, “Dosyalarda, emniyetin IŞİD’lilerin mahallelerde nasıl örgütlendiğini hakkında bilgi sahibi olduğunu görüyoruz. Birçok IŞİD’linin sınırdan geçtiğini biz biliyoruz, gerekli araştırmanın yapılmadığını yargılama aşamasında da görüyoruz. Örneğin, 10 Ekim davası sanıklarından Metin Akaltın sınırda çantasıyla yakalanmış,  gözaltına alınmış. Çantasının içerisinde bomba yapımında kullanılan malzemeler var. Ancak, Akaltın hakkında 2 ay sonra yakalama kararı çıkıyor. Antep’in yapısı gereği bu insanlar kolayca tespit edilecekken, sürüncemede bırakılıyor” diye konuştu. The Guardian’ın IŞİD’den ayrılan 300 cihatçının Türkiye’ye geçmek için beklediği haberini hatırlatan Sarıoğlu, “Bu canlı bombaların sınırlardan rahatlıkla girip çıktığını biliyoruz. Ellerini kollarını sallayarak halen sınırdan geçiyorlar.  IŞİD’de eğitim alan insanlar birbirlerini tanıyor, buna rağmen gerekli araştırma yapılmıyor. Kolluk bu insanların  sadece canlı bomba olarak önlerine gelmesini bekliyor. Antep dosyasında da sanık Suriye sınırında yakalanıyor. ‘IŞİD’e katılacaktım’ diyor adamı bırakıyorlar. Bu IŞİD’e karışı toleranslı davranıldığının göstergesi” dedi. 

DAVA TAŞINMIŞTI

IŞİD’in düzenlediği katliam sonucunda 56 kişi hayatını kaybetmişti. Katliama ilişkin Gaziantep 7’nci Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan yargılama, kamu güvenliği gerekçesiyle Kayseri’ye taşınmıştı. Davada tutuklu sanıklar Mehmet Şahin Erğan, Mehmet Çalıkuşu, Ahmet Köşgeroğlu, Ali Çalıkuşu, Fadile Cebael, Hacı Polat, Hasan Uzun, Mehmet Karakurt, Abdurrahman el-Najjar hakkında,  “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs etmek, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme, silahlı terör örgütüne üye olma” gibi çeşitli suçlardan 4 ile 60 kez arasında değişen ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. Davanın diğer tutuklu sanıkları olan Enes Karataş ve Yunus Sarı’nın da  “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sur’da ders zili değil iş makinesi sesi var!

SONRAKİ HABER

Çerkezoğlu: ‘Taşeronu seçim malzemesi yapmaktan vazgeçin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...