18 Eylül 2017 15:52

İzmir'deki rektör değişikliklerine ilişkin açıklama yapıldı

Eğitim Sen izmir 3 Nolu Üniversiteler ve KYK Şubesi, İzmir'de kamu üniversitelerindeki rektör değişikliklerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

Geçtiğimiz cuma günü, hakkında süren soruşturma gerekçe gösterilerek açığa alınan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman'in yerine Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Erdal Çelik vekaleten atandı. Genel Sekreterliğe Eğitim Bir Sen Üniversiteler Şubesi Başkanı da olan İMYO Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Recep Yiğit, Rektör Yardımcılığına yine Mühendislik Fakültesinden Hikmet Hüseyin Çatal getirildi.  Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimi de değiştirilerek, Prof. Dr. Mete Edizer Bashekimlige getirildi.  

Yine İzmir'deki kamu üniversitelerinden Kâtip Çelebi Üniversitesi'nin kurucu rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, geçen hafta YÖK tarafından hakkında açılan soruşturma üzerine istifa etti. 

Ege Üniversitesi'ne OHAL koşullarında rektör olarak atanan Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun, sadece 6,5 ay süren görevi esnasında öğrencilere soruşturmalar açtırıp cezalar yağdırmis, barış akademisyenlerinin üniversiteden ihraç edilmelerine neden olmuştu. 

Hoşcoşkun da hakkına yürütülen soruşturma nedeni ile önce YÖK tarafından açığa alındı. Ardından KHK ile memurluktan ihraç edilen Hoşcoşkun hakkında bir de yakalama kararı çıkarıldı. 

Yerine vekaleten atanan Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ise Hoşcoşkun'un uygulamalarında bir değişikliğe gitmedi.

Eğitim Sen izmir 3 Nolu Üniversiteler ve KYK Şubesi, İzmir'deki kamu üniversitelerinde yaşanan rektör değişiklikleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya ihraç edilen akademisyenlerden Prof. Dr. Ayşen Uysal, Araştırma Görevlisi Aydın Arı, Nuri Erkin Başer ve Emel Yuvayapan de katıldı.

Şube Başkanı Ulaş Yasa yaptığı açıklamada, Ege Üniversitesi, Kâtip Çelebi ve son olarak Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yapılan değişikliklerin AKP'nin üniversitelerdeki kadrolaşmasının önünü açacağını söyledi.

DEÜ Rektörü Kasman'in son yaptığı icraatlardan birinin haklarında üniversite tarafından açılmış bir soruşturma olmamasına rağmen barış imzacisi 11 akademisyeni açığa almak olduğunu hatırlatan Yasa, "Barış akademisyenlerini açığa almayıp istifa etseydi akademik kariyerine de, DEÜ tarihine de onurlu bir sayfa eklemiş olacaktı" dedi. 

İktidarın yeni atadığı rektörlerle tam bir teslimiyeti hedeflediğini ifade eden Yasa, Eğitim Sen ve KESK olarak mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. 

Yasa, demokrat bilim insanlarını ifade özgürlüğünü sahiplenmeye ve KESK bünyesinde mücadele etmeye çağırırken, öğrencileri, akademik ve idari personeli, taşeron çalıştırılan işçileri birleşik bir demokratik üniversite cephesi kurmaya davet ettiklerini dile getirdi. "Üniversiteleri karanlığa teslim etmeyeceğiz. Tüm kamuoyuna sözümüzdür" dedi. (izmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lavrov ve Tillerson görüştü

SONRAKİ HABER

Antalyaspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay görevden ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...