18 Eylül 2017 15:29

Ruhi Su, Şişli’de anılacak

Halk müziğinin ve Devlet Operasının en önemli sanatçılarından Büyük Ozan Ruhi Su, ölümünün 32. yılında Şişli’de anılacak.

Paylaş

Halk müziğinin ve Devlet Operasının en önemli sanatçılarından Büyük Ozan Ruhi Su, ölümünün 32. yılında Şişli’de anılacak. Şişli Belediyesi ve Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği iş birliğiyle düzenlenen anma programı çerçevesinde, 20 Eylül Çarşamba günü saat 20.00’de, Cemil Candaş Kent Kültür Merkezinde bir dizi etkinlik düzenlenecek.

Anma etkinliğinde, Emin İgus ve Ruhi Su Dostlar Korosu kısa bir dinleti sunacak. Ruhi Su Dostlar Korosunun ilk şeflerinden Refik Köksal ve Hüseyin Tutkun da koroya eşlik edecek. Ayrıca gecede, Ruhi Su’nun 1980 yılında konser vermek için gittiği Avustralya’da kaydedilen belgeselinin gösterimi de yapılacak.

RUHİ SU KİMDİR?

Mehmet Ruhi Su, 1912 yılında Van’da doğdu. Ankara Radyosunda on beş günde bir yayımlanan türkü programları (Basbariton Ruhi Su Türküler Söylüyor) düzenledi; Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde büyük bir koro oluşturdu. Aldığı klasik batı müziği eğitimi, ömrü boyunca kendini adadığı türkülerin yorum ve icrasına yaklaşımının kurumsal temelini oluşturdu.

Ruhi Su, sosyalist dünya görüşü nedeniyle 1952-1957 yılları arasında 1951 TKP tevkifatı dolayısı ile hapis yattı. 1960’ta İstanbul’da Taksim Belediye Gazinosunda sahneye çıkan Ruhi Su, bir yandan da halk türkülerini kaydedip, arşivleme görevini üstlendi. Bu arada radyoda da ‘Basbariton Ruhi Su Türküler Söylüyor’ anonsuyla sunulan bir radyo programı yaptı. Bu programlardan birinde söylediği “Serdari Halimiz Böyle N’olacak? Kısa çöp uzundan hakkın alacak” türküsü nedeniyle “Halkı sınıflara ayırmak yoluyla komünizm propagandası yapmak”tan radyodaki işine son verildi. Ruhi Su, ölümüne kadar 16 tane 45’lik plak, 11 uzunçalar çıkardı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Yürek burkan bu fotoğrafı çekmem gerekiyordu’

SONRAKİ HABER

‘Joko’nun Doğum Günü’ sezona başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...