18 Eylül 2017 15:00

İzmir'de laik eğitim çağrısı

İzmir’de Veli-Der ve Eğitim Sen 1 No’lu Şube, Konak İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde laik ve bilimsel eğitim talebiyle basın açıklamasında bulundu

Paylaş

Okulların açılmasıyla birlikte eğitim emekçileri ve öğrenci velileri laik ve bilimsel  eğitim için İzmir Konak’ta basın açıklaması yaptı.  Eylemciler, seslerini eğitimdeki dönüşüme karşı yükseltti.

İzmir’de Öğrenci Velileri Derneği (Veli-Der) ve Eğitim Sen 1 No’lu Şube, Konak İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde laik ve bilimsel eğitim talebiyle basın açıklamasında bulundu. Veli-Der’in saat 13.30’da başlayan mitinginde  grup adına basın açıklamasını İzmir Veli-Der Yönetim Kurulu Üyesi İknur Aras okudu.

Eğitimdeki müfredat değişikliğine dikkat çeken Aras şöyle konuştu;

'EĞİTİM SİSTEMİ SALDIRI ALTINDA'

“Eğitime, çocuklarımıza yöneltilen bu yıkım politikalarını, yaratmak istediği “dindar-kindar” toplum yapısı için yeterli görmeyen iktidar, 2017 yılı başında gündeme getirip, 2017-2018 Eğitim- Öğretim Yılı’ndan itibaren uygulamaya sokacağı ‘müfredat değişikliği’ ile son darbeyi vurmak istemektedir. Evrim yerine cihat; laik ve bilimsel eğitim yerine şeriat hükümlerinin anlatıldığı muamelat ve ukubat dersleri; 15 Temmuz darbe girişiminin tarih ders müfredatına girmesi; ders kitaplarının basımının tamamlanmasıyla açıklık kazanmış bulunan ‘kadının kocasına itaat etmesi ibadettir’ benzeri cinsiyetçi, gerici içerikler, yapılmak istenen saldırının boyutlarını ortaya koymaktadır”

 {{332675}}

'DÜZENLEMELER ANAYASA'YA AYKIRI'

4+4+4 sistemindeki çarpıklığa da değinen Aras, eğitimdeki bu dönüşümün anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.  Veli-  Der Yönetim Kurulu üyesi İlknur Aras, “Şura’da alınan kararlar adım adım hayata geçirilerek; okullara mescit; kız çocuklarına ana sınıfından başlayarak türban; ‘değerler’ eğitimi adı altında siyasal İslamcı ‘değerlerin’ müfredata girmesi; karma eğitimden tedricen uzaklaşma girişimleri; “seçmeli dersler” adı altında din dersi içeriklerinin artırılarak bir baskı unsuru olarak dayatılması; toplu cuma namazı/ Kutlu Doğum Haftası vb. uygulamalar,  tarikat/cemaat vakıflarıyla imzalanan protokollerle yeni bir evreye sokulmuştur. Anayasa ve 1739 Sayılı Mili Eğitim Temel Kanunu, eğitimin, ‘Laik, bilimsel, demokratik olma; genellik ve eşitlik ilkelerine uygunluk” taşıması gerektiğini açıkça belirttiği halde, getirilen bu müfredat değişikliği anayasaya açıkça aykırılık teşkil etmektedir” dedi.

'TEOG BAŞARISIZLIĞIN KANITIDIR'

Veli-Der’in gerçekleştirdiği protestonun ardından saat 16.00’da Eğitim Sen 1 No’lu Şube’nin basın açıklamasına geçildi. Benzer taleplerin dile getirildiği eylemde, basın açıklamasını şube başkanı Necip Vardal okudu. Vardal,  “Tamamen sınavlara endeksli bir eğitim sisteminde TEOG’u kaldırılıp, yerine başka bir sınav getirmeye çalışmak, iktidarın eğitimdeki başarısızlığının kanıtıdır” dedi. Toplumun her kesimini laik ve bilimsel eğitim için mücadeleye davet etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bingöl'de 22 bölge geçici güvenlik bölgesi ilan edildi

SONRAKİ HABER

Çaycuma'da eğitim sistemi protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...