18 Eylül 2017 14:20

Türkiye’de kırsal nüfus hızla azalıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de kırsal nüfusun hızla azaldığına dikkat çekti. 

Paylaş

Görkem KINACI
İstanbul

Hükümetin uyguladığı tarım politikası köylülüğü yavaş yavaş bitiriyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de kırsal nüfusun hızla azaldığına dikkat çekti. 

Bayraktar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyanın hızla kentleştiğini, 2007 yılında dünya nüfusunun yüzde 49.88’i kırsalda yaşarken, 2017 yılında bu oranın yüzde 45.07’ye düştüğünü, buna karşın kent nüfusunun yüzde 59.12’den yüzde 54.93’e yükseldiğini belirtti.

2007 yılında 6 milyar 673.1 milyon olan dünya nüfusunun 3 milyar 328.35 milyonunun kırsalda, 3 milyar 344.75 milyonunun kentlerde yaşadığını aktaran Bayraktar, “Aradan geçen 10 yılda kırsal nüfus sadece 45.2 milyon artarken, kent nüfusunun 766.12 milyon artarak 4 milyar 110.87 milyona çıktı. Kırsal nüfus ise 3 milyar 373.55 milyonda kaldı dedi. 

TÜRKİYE EN FAZLA DÜŞEN ÜLKELER ARASINDA

Türkiye’de 10 yıllık dönemde kırsal nüfus yüzde 30.98’den yüzde 25.64’e indiğine dikkat çeken Bayraktar şu bilgileri verdi: “Oransal düşüş yüzde 17.25’i buldu. Bu oranla Türkiye, kırsal nüfus oranı en fazla azalan 27’nci ülke oldu. Çin’de kırsal nüfus yüzde 54.7’den yüzde 42.1’e, İran’da yüzde 31.04’den yüzde 25.63’e indi. İran’da oransal düşüş yüzde 17.43, Çin’de yüzde 23.04 ile Türkiye’nin üzerinde gerçekleşti. Kırsal nüfusu oransal olarak Türkiye’den fazla düşüş gösteren ülkeler içinde, Katar, Japonya, Hollanda, Çin ve İran’ın yanı sıra Kosta Rika, Uruguay, Malta, Lüksemburg, Moğolistan, Haiti, Malezya, Eritre, Arnavutluk, Tayland, Cezayir gibi ülkeler var.”

‘İNSANLAR DOĞDUKLARI YERDE DOYMALI’

Kırsal nüfusu kaybetmenin önemli bir sorun olduğunu, kent ve kır arasındaki ekonomik ve sosyal farkların bir an önce giderilmesi, kırsalın ülke ortalamasının üçte birinde kalan gelir seviyesinin yükseltilmesi, kırsalda, öncelikle tarıma dayalı sanayilerin, kırsal turizmin geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: “Tarımdaki istihdam yüzde 20’lerden makineleşmeyle birlikte yüzde 5’lerin altına inecek. Bu önlenemez bir gelişmedir. Yalnız, tarımdan kopacak bu nüfusun kırsalda tutulması, kırsalın kaderine terk edilmemesi gerekir. Ülkemizin nüfus dengeleri açısından da bu gereklidir. Tüm nüfusun üç-beş büyük şehre, batı ve güney illerimize toplanması son derece yanlıştır. Bugün Ankara ve Kars arasındaki kırsal nüfusta büyük bir azalma vardır. Bunun tersine çevrilmesi, bu bölgede büyük merkezler oluşturulması gerekir. İstanbul, 1923’te Türkiye nüfusunun yüzde 5’lerinde bir nüfusu barındırırken bugün yüzde 20’lere yaklaşmıştır. Bunun sorunlarını da sadece İstanbul değil, bütün ülke çekmektedir. Nüfusu kırsalda tutacak projeler yürürlüğe konulmalıdır. Kırsal kalkınma desteklenmelidir. Kırsalda tarımsal girdi kullanan işletmelerin kurulması teşvik edilmelidir. Kırsala, kentlerde olan hizmetler götürülmelidir. Kır ve kent ayrımı ortadan kaldırılmalıdır. İnsanların doğdukları yerde doymaları sağlandığında, şehirler de ağır göç baskısından uzaklaşacaktır.”

ÖNCEKİ HABER

Sendikalar, İsveç'ten kaçan bankadan paralarını çekiyor

SONRAKİ HABER

Kapanan şirket sayısı patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...