18 Eylül 2017 14:16

Sendikalar, İsveç'ten kaçan bankadan paralarını çekiyor

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu, kriz durumunda sorumluluk üstlenmemek için merkezini yurt dışına taşıyan Nordea bankasından paralarını çekti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

 
İsveç Hükümeti, bir banka krizinin baş göstermesi durumunda kullanılmak üzere 2018 yılından itibaren bankaların oluşturulacak bir fona kaynak aktarmaları kararını aldı. Önerinin tartışıldığı sıralarda İsveç'in en büyük bankaları arasında bulunan Nordea, söz konusu önerinin yasallaşması durumunda merkezini Stockholm'den bir başka  Avrupa Birliği üyesi ülkesine taşıma tehdidinde bulunmuştu.


Hükümetin geri adım atmaması üzerine Nordea, merkezini Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye taşıyacağını açıkladı.

 

Finlandiya'da hükümet yetkilileri, Nordea'nın aldığı kararı memnuniyetle karşılarken İsveç'te ekonomi uzmanları, bankanın aldığı kararın İsveç Hükümeti için bir prestij kaybı olduğu yorumunu yaptı.

 

DEVLET DESTEĞİYLE  İFLASTAN KURTULMUŞTU

 

1990'lı yılların ortalarında İsveç tarihinin en büyük banka krizlerinden birini yaşadı. Hükümet, bankaları iflastan kurtarmak için halktan kesilen vergilerden milyarlarca kronunu bankalara aktardı. Nordea'ya 1990'daki banka krizinde 63 milyar kron,  2008 yılındaki finans krizinde de 5,6 milyar kron yardımda bulundu.

 

MİLYARDERLERİN VERGİ KAÇIRMALARINA YARDIM ETTİ

 

Panama skandalında Nordea'nın milyarderlerin vergi kaçırmalarına yardım ettiği açığa çıktı. Bu yılın ilk aylarında Danimarka'da yayımlanan Berlingske gazetesi Nordea'nın Danske Bank ile birlikte milyarlarca kronu Avrupa ülkelerindeki naylon şirketlere aktardığını yazdı.
 
Devlet desteği ile iflastan kurtulan Nordea İsveç'in en fazla kar eden bankarı arasında. Geçtiğimiz yıl 41 milyar kron kar etmesine karşın kriz anında sorumluluğunu üstlenmek istemediği için merkezini Helsinki'ye taşımayı kararlaştırdı.

 

İŞÇİ SENDİKALARI NORDEA’LA İLİŞKİLERİ KESME KARARI ALDI

 

LO Nordea'nın merkezini taşıma kararı almasından sonra bankayla ilişkiyi kesme kararı aldı. LO Başkanı Karl-Petter Thorwaldsson, “Nordea'nın banka sektörünün güvenliğine katkıda bulunmaması oldukça üzücü. Pek çok insan, krizlerde bankaların vatandaşlar tarafından kurtarılmasına kızgın. Şimdi on milyarlarca kronu hisse sahiplerine kar olarak dağıtıyorlar aynı şekilde bankaların  güvenliğine kaynak aktarmaları gerekir” dedi.
 
LO yönetimi, Nordea'daki paralarını çekme kararı aldı. LO'nun Nordea'da 800 milyon kronu bulunuyor. LO'yu diğer sendika ve sivil toplum örgütlerinin izlemesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Yoksullaşıyoruz, borçla yaşıyoruz

SONRAKİ HABER

Türkiye’de kırsal nüfus hızla azalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...