18 Eylül 2017 11:32

DTK: Ulusal birlik daha çok önem kazandı

8. Olağan Kongresini 16 Eylül’de gerçekleştiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) sonuç bildirgesini yayımladı.

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 16 Eylül'de gerçekleştirdiği 8. Olağan Kongresine dair sonuç bildirgesini yayımladı.

DTK Eş Başkanlığına Leyla Güven ve Bedran Öztürk’ün seçildiği kongrenin sonuç bildirgesinde “DTK 8. Olağan Kongresi; Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü için bugüne değin yürüttüğü çalışmalarını sürdürme iradesine ve kararlılığına tekrar güçlü bir vurgu yapmıştır. DTK 8. Olağan Kongresi;  15 Temmuz askeri darbe girişiminin tüm toplumsal kesimlerin ortak mücadelesi ile bastırılmasından sonra AKP’nin gerçekleştirdiği sivil darbe ile ilan edilen OHAL ve KHK’lerle kurumlaştırılmaya çalışan faşizme karşı tüm demokratik güçlere, birlikte demokrasi mücadelesinin yükseltilmesi için dayanışma çağrısını yapmıştır. DTK 8. Olağan Kongresi; Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerinde iki yılı aşkın bir süredir devam eden tecrit politikasının, Kürt halkına karşı geliştirilen soykırım politikasının başarıya ulaşabilmesi için stratejik bir plan olarak tekrardan devreye konulduğunu bir kez daha vurgulamıştır. DTK  8. Olağan Kongresi, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün halkımızın özgürlüğü olduğunun bilincinde olarak, bunu tüm çalışmalarının odağına yerleştirmeye ve tecridin halkımızın kırmızı çizgisi olduğunu vurgulamıştır” denildi.

LİNÇ, KATLETME, İHRAÇ VE SÜRGÜNLERE KARŞI MÜCADELE

SİHA’larla sivil halka yönelik gerçekleştirilen cinayetlerin ve Türkiye metropollerinde çalışmaya giden Kürt inşaat ve tarım işçilerine yönelik yapılan linç ve katletme uygulamaları karşısında tüm ulusal ve uluslararası kamuoyunu, demokratik çevreleri duyarlı olmaya çağrılan bildirgede, “KHK’lerle ihraç edilen, gözaltına alınan, tutuklanan ve sürgüne gitmek zorunda kalan yüz binlerce işçi, kamu emekçisi,  siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve basın çalışanı tüm kesimler ile dayanışmanın ve sahiplenmenin halklarımız açısından ortak bir değer ve sorumluluk olduğunu vurgulamış, bunun için mücadele sözü vermiştir” denildi.

DTK’nin Kurucu Eş Başkanı Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesinin defnine Kürt ve Alevi kimliği nedeniyle yapılan ırkçı saldırıya da değinilen bildirgede, yaşanan saldırının AKP zihniyetinin geliştirdiği düşmanca politikalarının sonucu olarak değerlendirildiği belirtildi.

‘SUR VE HASANKEYF’TE YIKIMA KARŞI DURULMALI’

Sur ve Hasankeyf’teki yıkıma karşı durularak, mücadele edilmesini gerektiğinin vurgulandığı bildirgede,  “Bu yıkım uygulamalarını, halklarımızı köklerinden kopartma, hafızasızlaştırma ve tüm geçmiş değerlerinden uzaklaştırarak asimile etme sürecini hızlandırma politikasının hayata geçirilmesi olduğu gerçeğinin altını çizmiştir” denildi.

‘REFERANDUM ULUSAL BİRLİĞE GÜÇ KATACAK’

25 Eylül’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumunun baskıyla ve tehditle engellemeye çalışıldığının dile getirilen bildirgede, “Tüm dünya halkları gibi Kürt halkının da, Kürdistan’ın dört parçasında kendi kaderini belirleme hakkının meşru, evrensel ve inkar edilemez bir hak olduğu gerçeğine vurgu yapmıştır. Güney Kürdistan halkının bağımsızlık referandumunda çok güçlü bir irade ve kararlaşma ortaya çıkartacağına ve bunun ulusal birliğimizin güçlendirilmesinin vesilesi olacağına olan inancını ve isteğini tüm halkımızla paylaşmayı ulusal bir görev ve sorumluluk saymıştır” denildi.

‘HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK ULUSAL BİRLİLİĞE İHTİYAÇ VAR’

Sonuç bildirgesinde son olarak şunlar dile getirildi: “DTK 8. Olağan Kongresi; Bütün bu gelişmelerin ve kazanımların bölge sömürgeci devletlerin halkımıza karşı düşmanlıklarını ve tehditlerini daha da körüklediğini dile getirmiştir. Halkımızın karşı karşıya olduğu tehdit ve tehlikelere karşı tüm Kürdistani yapıları ön görüye ve duyarlılığa çağırmıştır. Bu nedenle Ulusal Birliğin, günümüzde her zamankinden daha büyük bir anlam ve hayati önem kazandığına vurgu yapmıştır.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Okul yerine işe gidenler...

SONRAKİ HABER

Okulun ilk gününde 1 öğrenci yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa