18 Eylül 2017 10:55

Batıkentliler yeni müfredatı tartıştı

Batıkent Dayanışma Platformu 'Müfredat meselesi memleket meselesi' diyerek müfredatta yapılan değişikliği ve eğitim sistemindeki sorunlarını tartıştı.

Paylaş

Batıkent Dayanışma Platformu tarafından “Müfredat meselesi memleket meselesi” başlığıyla eğitimin sorunlarının tartışıldığı bir panel düzenlendi. Batıkent Ethem Sarısülük parkında gerçekleşen panele Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. Nejla Kurul ve KESK MYK üyesi Elif Çuhadar ile CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer konuşmacı olarak katıldı.

‘GELECEK İÇİN ENDİŞELİYİM’

Yeni müfredat, AKP’nin eğitim politikaları ve mücadele üzerine tartışmaların yürütüldüğü panelde konuşan Usluer, AKP’nin 16 yıllık iktidarında eğitim sisteminde yaşanan tahribatı anlattı.  Usluer, “ Buraya gelenlerin endişelerini çok derinden paylaştığımı ifade etmek isterim. Benim iki kız evladım var. Onlar eğitimlerini tamamladılar, çalışma hayatına atıldılar fakat ben sizlerin çocukları için, çocuklarımın çocukları için, kısacası geleceğimiz için endişeliyim ve bu yüzden gerekirse kapı kapı gezip başımıza nelerin geleceğini anlatacağım. AKP’nin bize reva gördüğü tablo ortada. Biz bu tabloyu beğenmedik ve çok güzel renkler ve desenlerle bambaşka, huzurlu, güvenli bir tablo çizeceğiz. Bunu yapmak zor değil. Yeter ki bir arada olalım” dedi. 

‘KADINLARA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR’

Yeni müfredatın cinsiyetçi, bilim ve laiklik düşmanı olduğunu belirten Usluer sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada kadınlara, annelere çok iş düşüyor. Okul aile birliklerinde daha çok görev alın, etrafınızdaki herkese dokunun, tıpkı “Hayır” kampanyalarında yaptığımız gibi derdimizi ve muradımızı doğru dille izah edelim. Tıpkı “ Adalet” yürüyüşümüzde olduğu gibi yüreğimizle çıkalım yola. Her şey geleceğimiz için. Biz haklıyız ve hakkımızı alacağız, başka bir alternatifimiz yok”.

‘MÜFREDAT DEMEK GELECEK DEMEK’

Prof. Dr. Necla Kurul ise, AKP iktidarının kendinden olmayana tahammülü olmadığını belirterek, “Bugün baktığımızda müfredatta hepimizi çok rahatsız eden ifadeler var. Ben bir hoca olarak, veya burada öğretmenler de var aramızda, öğretmenler olarak sınıfımıza gelip şunu söylememiz bekleniyor bizden: “Evinizin içinde evinizin reisi erkektir. Siz ona biat etmek durumundasınız.” Böyle bir şey yok! Muhafazakar aileler de çocukların erkek karşısında zayıflatıldığı, güçsüzleştirildiği, sesinin kesildiği bir ortam ister mi? İstemez.” Ulaşılması gereken milyonlarca insan olduğunu kaydeden Kurul,  “Eğitim müfredatı demek gelecek demek. Yapmamız gereken insanı küçülten, biat et diyen toplumsal inşaya karşı aynı masa etrafında konuşmak zorundayız. Eşitlenmeye ihtiyacımız var” dedi.

KESK MYK üyesi Elif Çuhadar AKP iktidarı döneminde 6 Milli Eğitim Bakanı değiştiğine dikkat çekerek yaşanılan sürecin adım adım inşanın bir sonucu olduğunu söyledi. 4+4+4 eğitim sisteminin önemli bir dönemeç olduğunun altını çizen Çuhadar, 15 Temmuz darbe girişimiyle ise FETÖ ile hesaplaşma adı altında ‘kadroları cemaatten temizliyoruz’ denilerek başka bir cemaat olan Menzil tarikatına emanet edildiğini belirtti. Çuhadar, 300 bin ataması yapılmayan öğretmen varken gazete ilanlarıyla ücretli öğretmen alımı yapıldığını söyleyerek devletin kendi memurunu yetiştirmek adına kamu istihdam paketini şekillendirdiğini ve kendi insan tipini yaratmayı amaçladığını kaydetti. Çuhadar, “Müfredat meselesi bu iktidarın ne kadar eşitlikçi, cinsiyetçi olmayan evrensel değerlere sahip, sorgulayan bir insan  yetiştirmek isteyip istemediği sorunu” dedi.

‘EVRİME İDEOLOJİK OLARAK KARŞILAR’

 Çuhadar, eğitim programlarının eğitimin anayasası olduğunu vurgulayarak, okullarda okutulan 51 programda değişiklik yapıldığını ve kız çocuklarının önüne cinsiyetçi yaklaşımların konulduğunu kaydetti. Evrime ideolojik olarak karşı olunduğunu söyleyen Çuhadar, “Evrim değişim ve sıçramalardan söz eder. Yaradılış gereği bu değişimi ve sıçramayı durdurmak istiyorlar” dedi. 

‘EĞİTİMCİLERİN EN BÜYÜK İHTİYACI DAYANIŞMA’

Bu dönemin en büyük ihtiyacının yan yana olmak olduğunu vurgulayan Çuhadar, dayanışmanın eğitim emekçileri açısından önemine işaret etti. Çuhadar, “Örgütleneceğiz başka yolu yok. Ötekileştirmeden birleşmemiz gerekiyor. Birilerine dokunacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Oyuncular Sendikası'nın yeni yönetimi seçildi

SONRAKİ HABER

Dersim'deki Enerji Çalıştayı sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...