18 Eylül 2017 10:55

İsveç ve Guatemala arasında yolsuzluk krizi

İsveç’in, Guatemala Devlet Başkanının yolsuzluklarını soruşturan komisyonu finanse etmesi iki ülke arasında krize yol açtı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Guatemala Devlet Başkanı Jimmy Moralez’in de karıştığı yolsuzlukları soruşturan Uluslararası Cezasız Kalmayla Mücadele Komisyonu’nu (CICIG) finanse etmesi iki ülke arasında krize yol açtı. Moralez, İsveç hükümetinin Guatemala’ya büyükelçi olarak atadığı Birleşmiş Milletler eski şeflerinden Anders Kompass’ı ülkesinde istemedi. 

Kompass, 1990’lı yıllarında Birleşmiş Milletlerin insan hakları gözlemcisi olarak Guatelama’da çalışmıştı. 2015 yılında Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Fransız askerlerinin çocuklara tecavüz ettiğini kanıtlayan raporları basına sızdırdığı suçlamasıyla Birleşmiş Milletler’deki görevinden alınmıştı. 

Guatelama son 2 yıl içinde ikinci kez devlet başkanlarının karıştığı yolsuzluk skandalıyla çalkalanıyor. 2015 yılını Eylül ayında eski Devlet Başkanı Otto Perez Molino, yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanmıştı. 

‘YOLSUZ DEĞİL, HIRSIZ DEĞİL' SLOGANIYLA SEÇİLDİ

Eski bir komedyen olan FCN (Ulusal Yakınsama Cephesi) lideri Jimmy Morales, Ekim 2015’de yapılan seçimlere “Yolsuz değil, hırsız değil” sloganıyla girerek oyların yüzde 68’ini alarak devlet başkanı seçilmişti. 

Yolsuzluğa karşı mücadele edeceği sözü vererek devlet başkanı seçilen Morales, şimdi yolsuzluklara karışmakla suçlanıyor. Bu yılın ocak ayında Morales’in kardeşi ve oğlu uyuşturucu ticareti ve yolsuzluk yaptıkları suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Moralez’in liderliğini yaptığı FCN, 2008 yılında 1960-1996 yıllarındaki iç savaş sırasında subaylık yapan ve çoğunluğu yerli halka yönelik katliamlar yapmakla suçlanan askerler tarafından kuruldu. Partinin başkanı Edgar Ovalle Moldonado, soykırım gerçekleştirdiği suçlamasıyla hakkında tutuklanma kararı verilmesinden sonra yurt dışına kaçmıştı. O sıralar partinin genel sekreterliği görevini yürüten Morales, önce parti başkanı ve daha sonra da devlet başkanı olmuştu. 

MORALEZ’İN YARGILANMASI TALEP EDİLİYOR

Guatemala’daki yolsuzlukları araştıran CICIG Başkanı Ivan Velasquez ve Guatelama Adalet Bakanı Thelma Aldana, FCN’nin 2015 yılında yapılan seçimler sırasında 700 bin dolar bağış aldığını ve bunu gizlendiğini gösteren kanıtlar olduğunu söylüyor. Moralez’in dokunulmazlığının kaldırılmasını, görevden alınmasını ve yargılanmasını talep ediyor.

Moralez, kendisine yönelik suçlamalara sert tepki gösterdi. Velasques’i ‘istenmeyen kişi’ ilan etti ve ülkeyi terk etmesini istedi. 

Kolombiyalı olan Velasquez, kontrgerillaların 1990’lı yıllarda Medellin’deki katliamlarını, 2000-2012 yılllarında da kontraların milletkelilleri ve politikacılarla olan ilişkilerini açığa çıkarmasıyla tanınıyor. 2013 yılında dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon tarafından CICIG’in başkanlığına atanmıştı. 

YERLİ HALKIN YANINDA YER ALACAK BÜYÜKELÇİ İSTEMİYOR

Moralez, Velasquez’in yanı sıra CICIG’a parasal yardım yapan İsveç hükümetini de suçluyor ve büyükelçi olarak atadığı Anders Kompass’ı ülkesinde görmek istemiyor.

İsveç Devlet Radyosu’na açıklamalar yapan Guetemala Eski Dışişleri Bakanı Edgar Gutierrez, “Ander Komppas daha önceleri Guatemala’da Birleşmiş Milletler bünyesinde insan hakları için çalıştı. Hükümet yerli halkın ve köylülerin yanında yer alacak bir büyükelçiyi istemiyor” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ’ın duruşması görüldü: Tutukluluğu devam edecek

SONRAKİ HABER

Oyuncular Sendikası'nın yeni yönetimi seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...