18 Eylül 2017 10:52

Yüksekdağ’ın duruşması görüldü: Tutukluluğu devam edecek

Duruşma hapishanede görüldü. Figen Yüksekdağ, izleyicilere çıkarılan engellemeleri gerekçe göstererek duruşmaya katılmadı.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Sincan Hapishane Kampüsü’nde görüldü. 11 aydır tutuklu bulunan Yüksekdağ izleyicilere engel olunmasını gerekçe göstererek mahkemeye gelmedi. SEGBİS ile bağlanmayı da reddetti. Mahkeme Yüksekdağ’ın “Kaçma şüphesi nedeniyle tutukluluk halinin devamına” karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Aralık 2017 tarihinde görülecek.

‘HUKUKSUZLUĞU KABUL ETMİYORUM’

Yüksekdağ avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada mahkemeye katılmama kararını şu şekilde açıkladı: "Bu hukuksuzluğu kabul etmeyeceğim. Eğer halkımız, yöneticilerimiz, üyelerimiz ve avukatlarımız özgürce oraya gelip söyleyeceklerimi dinleyemeyecekse dava duruşmasına katılmayacağım.”

Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Sözcüsü Osman Baydemir’in yanı sıra vekiller Ayşe Acar, Müslüm Doğan, Mizgin Irgat, Besime Konca izledi. Ayrıca Barış Anneleri, Suruç Aileleri İnsiyatifi, SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve EMEP Merkez Disiplin Kurulu üyesi Fevzi Ayber de duruşmayı izleyenler arasındaydı. 

‘İZLEYİCİLERE ENGELLEME’

Duruşma öncesi mahkeme heyeti Anadolu Ajansı dışında bir basın kuruluşunun duruşmaya alınmayacağını açıklaması da tepkiye neden oldu. Avukatların mahkeme heyetiyle görüşmesi sonrası her basın kuruluşundan bir kişinin duruşmayı takip etmesine karar verildi. Küçük salonda görülecek duruşma için izleyicilerin duruşmayı takip etmesinde de engellemeler yaşandı. 20 kişilik izleyici bölümüne polislerin yerleştirilmesi tepkilere neden olurken HDP’li vekillerin heyetle görüşmesi sonrası 30 kişinin mahkemeyi izlemesine izin verildi. Duruşmayı izlemek için Avrupa’dan gelen heyetten de sadece bir kişinin davayı izlemesine izin verildi. Fransa, İngiltere ve İtalya barolarından gelen avukatların salona alınmadı. 

‘YÜKSEKDAĞ’IN YAGILANMASI ANAYASA İHLALİ’

Duruşmada, Yüksekdağ’ın avukatları cezaevinde duruşma yapılmasını eleştirdi. Avukat Gülseren Yoleri, mahkemenin kararlarını gerekçelendirirken bağımsızlığa gölge düşüren bir yol izlediğini ifade ederek, Yüksekdağ’ın duruşma salonunda olmamasının adil yargılama hakkının ihlali olduğunu söyledi. Yoleri şunları söyledi, “Geçen duruşma yollar kapandı, arabalar bağlandı, bu duruşmada ise cezaevine hapsedildik. Müvekkilim zaten tutuklu ama şu an bu duruşma da tutuklu.”

‘DAVANIN CEZAEVİNE NAKLEDİLMESİ SİYASİ’

Avukat Kazım Bayraktar da, davanın cezaevine naklini eleştirerek kararın siyasi olduğunu söyledi. Bayraktar, “Davaları toplumdan kaçırmak, mahkemeleri baskı altına almak, hakimleri kararlarına göre sürmek siyasi iktidar politikası. 12 Eylül yargılamalarından bile daha beterini yaşıyoruz. O dönem hukuksuzluk vardı şimdi kuralsızlık var. Bugün de 12 Eylül’deki gibi yargının aldığı talimatlarla hareket etiğini düşünüyoruz. En somut örneği bu davadır. Bu dosyada tekil bir dosya değil. HDP’ye yönelik kitlesel tutuklamaların bir parçasıdır. Organize bir iştir. Bu davada verdiğiniz kararlara göre hakkınızda kararlar verilebilir. Adil yargılanma, hukuksal güvence, yargı bağımsızlığı hepimize lazım olacak, bunu unutmayın” dedi. 

‘DAVA KAMUOYUNDAN GİZLENİYOR’

Mahkeme başkanının avukatlardan aynı şeylerin tekrarlanmamasını istemesi üzerine avukat Sezin Uçar, “Tekrarlamak zorundayız çünkü müvekkilimiz tutuklu ve burda değil. Türkiye’nin en büyük muhalefet odaklarından birinin eş başkanının yargılandığı dava kamuoyundan gizleniyor”dedi. 

Avukat Ruken Gülağacı da, “Biz müvekkilimizin siyasi olarak tutuklandığını düşünüyoruz. Ama mümkünse sizden talebimiz hukuki bir karar vermeniz” dedi.  

BİR SONRAKİ DURUŞMA 6 ARALIK’TA

Bir saatlik aranın ardından savcı mütalaasında büyük duruşma salonu talebinin reddini talep ederek Yüksekdağ hakkında zorla getirilme kararı çıkarılmasını ve tahliye talebinin reddini istedi. Mahkeme heyeti de Adliyede tadilat olduğu ve güvenlik sıkıntısını gerekçe göstererek Sıhhıye Adliyesi’ndeki duruşma salonu talebini reddetti. Heyet, “Kaçma şüphesi mahkemece var kabul edildiğinden Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına, bir sonraki duruşmanın Sincan Hapishane Kampüsünde uygun bir duruşma salonunda görülmesinin devam edilmesine, mevcut dosyanın Yüksekdağ’ın Van 2. Ağır Ceza ve Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemeleri dosyalarıyla birleştirilmesine ve Yüksekdağ’ın duruşmadan vareste tutulma talebi yoksa zorla getirilme kararı çıkarılacağının kendisine bildirilmesine karar verildi. 

Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 6 Aralık 2017 tarihine erteledi. 

Bu arada HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay duruşma öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:"Figen yoldaşımızın yanındayız, onunla birlikteyiz. Hiçbir şey bizi biat ettiremez. Direne direne kazanacağız.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Denizli Honaz'da orman yangını

SONRAKİ HABER

İsveç ve Guatemala arasında yolsuzluk krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...