17 Eylül 2017 22:45

Altan kardeşler ve Ilıcak'ın davası yarın

Altanlar ve Ilıcak’la birlikte 14 kişinin daha yargılandığı dava, gazetecilerin 15 Temmuz darbe girişimine 'iştirak etmekle' suçlandıkları ilk dava.

Paylaş

Gazeteci Yazar Ahmet Altan, kardeşi Prof. Mehmet Altan ile Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 17 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması yarın görülecek.

Altanlar ve Ilıcak’la birlikte 14 kişinin daha yargılandığı dava, gazetecilerin 15 Temmuz darbe girişimine “iştirak etmekle” suçlandıkları ilk dava olma niteliği taşıyor.

Davada Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya çalışmak” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” suçlamalarıyla üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Davada Altan kardeşler ve Ilıcak’a ek olarak Ekrem Dumanlı, Emrullah Uslu, Tuncay Opçin, Abdülkerim Balcı, Şemseddin Efe, Osman Özsoy, Faruk Kardıç, Fevzi Yazıcı, Mehmet Kamış, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek, Bülent Keneş, Ali Çolak ve Tibet Murat Sanlıman sanık olarak yargılanıyor.

Altanlar ve Ilıcak’la birlikte Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek tutuklu olarak yargılanırken Tibet Murat Sanlıman ise tutuksuz olarak yargılanıyor. Geri kalan 10 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

‘POLİS FEZLEKESİ İDDİANAMEDE’

İstanbul Adliyesi, 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşma 5 gün sürmüştü. Altanların Avukatı Veysel Ok, iddianamede yer alan suçlamaları reddederek “Savcı, müvekkillerimin FETÖ’ye süreklilik arz eden eylemleriyle yardım ettiğini öne sürüyor. Bir algı yaratmaya çalışıyor. Soruşturmayı başlatan ihbar e-mailini bile iddianameye koymayı unutan bir savcı söz konusu. Savcılık, polisin gönderdiği beş yazı, bir tv programı dışında hiç delil toplamadan polis fezlekesini iddianame diye sunmuştur. Basın Yasası, Anayasa ve AİHS’den bîhaber polisler savcının önüne söz, yazı, haber dışında bir delil koymamıştır. Yasaları bilmesi gereken savcı ise polisin getirdiği söz, yazı, haber dışında herhangi bir delil bulmadan iddianameyi yazmıştır” şeklinde savunma yapmıştı

‘AKIL DIŞI  İDDİALAR’

Mehmet Altan savunmasında şu ifadeleri kullanmıştı: Bu iddianameye savunma hazırlarken beni en çok bunaltan, ‘suç niteliğinde olmayan iddiaların suç olmadığını’, ‘delil sayılmayanın delil olamayacağını’ anlatmak gibi akıl dışı bir konuda savunma yapmak oldu. Askerî ya da sivil her türlü vesayete karşı mücadelem, demokrasi ve hukuk yolundaki duruşum, toplumun gözü önünde saptanan kimliğim, kişiliğim, yıllardır yazdığım yazılar, kitaplarım, kayıtlara geçen konuşmalarım belli iken, neden, nasıl, niçin darbeyi önceden bileyim, darbeyi neden destekleyeyim? Neden islamcı gruplar ile işbirliği yapmış olayım?​”

‘AKP’Yİ ELEŞTİRDİĞİMİZ İÇİN TUTUKLANDIK’

Ahmet Altan ise iddianamedeki suçlamaları reddederek kardeşi Mehmet Altan’ı da kastederek, “Biz AKP’yi ve izlediği politikaları eleştirdiğimiz için tutuklandık. Bu yüzden müebbetle yargılanıyoruz” demişti. Altan, adalet sistemine güveninin olmadığını, bu nedenle tahliye talebinin de bulunmadığını söylemişti.

“Temelsiz bir metin” olarak nitelediği iddianameye karşı bir iddianame yazmak için savunmasını yapacağını söyleyen Altan “İddianameyi incelediğimizde hukuk sisteminin cüzzama yakalandığını, etlerinin lime lime döküldüğünü dünyayla birlikte göreceğiz,” diye konuşmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kimliği sorulmadan öldürülenler...

SONRAKİ HABER

‘Sonu iyi biten hikayelere çok ihtiyacımız var’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...