17 Eylül 2017 13:26

Yapraklı Barajı'nda kapaklar kapatıldı sulama durdu

Denizli Acıpayam ve Burdur Gölhisar ilçelerinde sulama sağlayan Yapraklı Barajı’ndaki su bitme noktasına geldi. İki ilçeye 1 aydır su verilmiyor.

Paylaş

Denizli’nin Acıpayam ile Burdur’un Gölhisar ilçelerindeki ovalarda tarım alanlarının sulanmasını sağlayan Yapraklı Barajı’ndaki su bitme noktasına geldi. Gölhisar İlçesi’ndeki barajda su seviyesinin yüzde 5’lere kadar düşmesi nedeniyle sulama kapakları kapatıldı, her iki ilçedeki ovaya da yaklaşık 1 aydır su verilemiyor.

Gölhisar Sulama Birliği, su seviyesinin son yılların en alt seviyesine düşmesi nedeniyle barajdaki sulama kapaklarını da kapattı. 22 Ağustos tarihinden buyana Acıpayam ve Gölhisar Ovaları’na su verilemiyor. 3 ay öncesine kadar bir kısmı suyla dolu olan baraj alanı şimdi kurak topraklara döndü. 144 milyon metreküp kapasiteye sahip olan barajda bu yıl yağışları yeterli olmaması ve kurak geçen mevsim nedeniyle yaklaşık 70 milyon su toplandı. Sulama Birliği de bu suyu, her iki ovanın sulanmasında kullandı. Ancak barajda su kalmayınca birlik, kapakları kapatmak zorunda kaldı. Barajın kurumasıyla çobanlar, daha önce geçemedikleri su dolu alandan şimdi hayvanlarını otlatıyor.

‘TEHLİKE BÜYÜK’

Gölhisar Sulama Birliği Başkan Vekili Erol Karataş, iki ovada da tarımla uğraşan üreticiyi zor günlerin beklediğini belirterek, “Su tamamen bitti, diyebiliriz. Su verme şansımız yok. Yağış olurda barajdaki seviye 70 milyon metreküpü bulursa ancak tekrardan su verebiliriz. Ancak su istediğimiz seviyeleri bulmazsa çiftçimizi zor günler bekliyor. Bu durum böyle devam ederse çiftçi 2018 yılında daha tehlikeli duruma düşer. Yüzde 100 tehlike çanları çalar. Barajın durumu tamamen yağmura kaldı. Bir alternatif yok. Yağış olur, kar yağar, sel gelirde su seviyesi yükselirse su verebiliriz. Yeterince yağış olmazsa çiftçiyi bitmiş halde görürüz” dedi.

Gölhisar Belediye Başkanı AKP’li Ramazan Canural ise Yapraklı Barajı’nda su seviyesinin uzun yıllardır ilk kez bu kadar düştüğünü belirterek, “Kuşkusuz havaların kurak gitmesi, iklim değişikliği, küresel ısınma gibi nedenlerle yaşandığı düşünüyorum.  Bunun kadar önemli olan faktörde ovalarımızda vahşi sulama yapılmasıdır. Her iki ovada modern sulama sistemine, damlama sulama sistemine geçmediği sürece bu olumsuzluğu yaşarız. Yapraklı Barajı’nın toplam kapasitesi 144 milyon metreküptür. Bu kapasite 2007 yılında 45 milyon kadar düştü. Ama bu seneki kapasite rakamları henüz elimde yok.  Kurak bir yıl yaşıyoruz. Barajda, tehlike çanları çoktan çalmayla başladı. Bu vahşi sulama devam ederse tehlike kaçınılmaz” diye konuştu. (Denizli/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Tekno Maccaferi işçilerine uluslararası destek

SONRAKİ HABER

Hayali ve eğreti istihdam!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...