17 Eylül 2017 09:31

Ankara'da kadınlar müftülüklere nikah yetkisini tartıştı

Ankara'da bir araya gelen kadınlar, müftülüklere nikah yetkisi ve ve doğum bildiriminde sözlü beyanı hakkı veren yasa tasarısını tartıştı. 

Paylaş

Buse VURDU
ANKARA

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, müftülüklere nikah yetkisi ve doğum bildiriminde sözlü beyanı tartıştı. İşyerlerinde, mahallelerde ve üniversitelerde bu düzenlemelere olumlu bakan kadınlarla da konuşulması gerektiği vurgulanan toplantıda, kadınların daha fazla yan yana gelmesi ihtiyacı üzerinde duruldu. 

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde bir araya gelen kadınlar, kadın haklarını hedef alan yasa tasarılarını ve düzenlemeleri tartıştı. Toplantıya katılan kadınlara “Kadınlara sordunuz mu?​” başlıklı bir broşür dağıtıldı. Ankara Kadın Platformu’ndan Hatice Kapusuz, Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısındaki değişiklerle müftülere resmi nikah yetkisi verilmesi ve doğum bildiriminin sözlü beyana dayandırılmasının kadınların bugüne kadar kazanılmış tüm medeni haklarını tehdit edeceğini söyledi. Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesi hakkındaki yasa tasarısının gerekçesinin sunulmadığını ifade eden Kapusuz, bakanlığın işlemleri hızlandırmayı bahane ettiğini ancak bunun için neden dini yetkililerin seçildiğinin açıklanmadığını dile getirdi. Sağlık personeli kontrolü dışında gerçekleşen doğumların zaten olmaması gerektiğine dikkat çeken Kapusuz “Sözlü beyan ortadan kaldırılmalı iken devlet bunu yasallaştırmaya çalışıyor. 2017 Türkiye'sinde neden hala sağlık personeli kontrolü dışında doğum yapan kadınlar var?​” dedi. Kapusuz, eğer yasa hayata geçerse istismar ve ensest durumlarının takibinin yapılamayacağını söyledi.

'ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNÜNÜN AÇILDI'

Platform üyesi Gülşah Öztürk, yasa tasarısına karşı, kadınlarla yüz yüze gelerek ve tıpkı referandumdaki gibi kapsayıcı bir dille bir çalışma yürütülmesi gerektiğini söyledi. Öztürk, dini nikah kıymış olan kadınların da bu mücadelenin bir parçası olması gerektiğini dile getirdi.

Lise öğretmeni olduğunu belirten platform üyesi Yurdagül Çabat ise sürecin 4+4+4 eğitim sisteminin hayata geçirilmesi ve 2015 yılında yapılan değişiklikle resmi nikah kıymadan dini nikah kıyanlara verilen cezanın kaldırılması ile başladığını söyledi. Bu yolla çocuk yaşta evliliklerin önünün açıldığını belirten Çabat, son müfredat değişiklikliği ile ilköğretim ve lise ders kitaplarında kadınlara biçilen rollere değindi. Çabat bunun adım adım ilerleyen bir süreç olduğunu belirterek, iş yerlerinde, fabrikalarda, mahallelerde, üniversitelerde kadınlarla yan yana gelmenin ve tasarıya olumlu bakan kadınları da hedefleyen bir çalışmanın saldırıları püskürtebileceğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hamas Gazze yönetimini feshetti: Fetih ile diyaloğa hazırız

SONRAKİ HABER

Kardeş Türküler'in 'Yol'u bu kez İzmir'e düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...