17 Eylül 2017 08:14

İsveç’te IKYB referandumuna destek eylemi

Stockholm’de, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül’de yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumuna destek mitingi düzenlendi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKYB) 25 Eylül’de yapılacağını ilan ettiği bağımsızlık referandumuna destek için İsveç’in başkenti Stockholm’de miting yapıldı. 

Medborgarplatsen Meydanı’nda düzenlenen mitingde konuşan Kürt siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri, Kürt halkının kendi geleceğini belirlemek için tarihi bir fırsatı yakaladığını savunarak, IKYB ve diasporada yaşayan Kürtlere oy kullanmaları ve tercihlerini “bağımsız, demokratik ve çoğulcu bir Kürdistan”dan yana yapma çağrıları yaptı. 

‘YÜZ YIL DAHA BEKLEYEMEYİZ’

IKYB İsveç Temsilcisi Shoresh Kadir Rahem, Kürt halkını dört parçaya bölen Sykes Picot Anlaşması’nın imzalanmasının üzerinden 100 yıldan fazla bir süre geçtiğini hatırlatarak “Kürt halkının kendi devletini kurmak ve siyasi statüsünü sağlamak için 100 yıl daha bekleyemez” dedi.

Rahem, “Önümüzde aşmamız gereken pek çok engel var. Ama bunların bizleri 100 yıl daha engellenmesine izin vermeyelim. Hep beraber tüm azınlık halkların eşit ve kardeşçe yaşayacakları eşitlikçi ve demokratik bir ülke kuralım. Tüm yurtaşlarına etnik kimliği ve siyasi inancından bağımsız adil davranan bir devlet kuralım” şeklinde konuştu. 

İSVEÇ VE AB’YE ‘DESTEKLEYİN’ ÇAĞRISI

İsveç-Kürt Federasyonu Başkanı Keya İzol, Kürt halkının kendi devletini kurmasının zamanını geldiğini söyleyen İzol, İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği’ne, 25 Eylül’de yapılacak referandum sonuçlarına saygı göstermeleri ve referandum için Güney Kürdistan’a gözlemci göndermeleri çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Sultangazi'de kumaş deposunda yangın çıktı

SONRAKİ HABER

DTK kongresine ‘örgüt propagandası’ soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...