17 Eylül 2017 00:02

'Nordkalk’ın Türkiye’ye girmesine izin vermeyin'

Mehmet Arpacı, İsveç'te Nordkalk isimli firmanın kireç fırınında iş kazası geçirerek yaralandı. Bu firmanın Türkiye'de de açılması bekleniyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
İsveç  

Çanakkale’nin Biga ilçesine kireç ocakları açmaya hazırlanan Nordkalk adlı firmanın, İsveç’in Umeå ilindeki kireç fırınında çalışan Mehmet Arpacı iş kazasında yaralandı. Ocak fırınını temizlerken yaralanan işçi, Nordkalk’ın çalışanlarına değer vermeyen ve işçilerin yaşamlarını tehlikeye atan bir firma olduğunu söyleyerek Biga’lıları uyardı: “Şirketin Türkiye’ye girişine izin verilmemeli, Biga halkı ve çevreciler bu konuda girişimde bulunmalı.” 

Nordkalk’ın internet sitesinde, “İş koşullarının iyi ve herkes için güvenli olması” ve “İş kazalarının gereksiz ve önlenebilir olduğu” belirtiliyor. İsveç’in kuzeyindeki Umeå ilinde yaşayan Mehmet Arpacı ve arkadaşlarının başlarından geçenler ise Nordkalk’ın tam tersine çalışma koşullarına önem vermediğini ve çalışanlarının yaşamlarını riske attığını gösteriyor: 2011 yılının kasım ayında Empower adlı taşeron şirkette görevli 34 yaşındaki Mehmet Arpacı ve bir arkadaşına Nordkalk’ın fırınlarına yapışan kireç külçelerini temizleme görevi verilir. Kendilerinden fırına yapışmış kireç külçelerini tazyikli su sıkarak temizlemeleri istenir. İşe koyulurlar ama bir süre sonra Arpacı’nın çalışma arkadaşı işin tehlikeli ve yapmalarının imkansız olduğunu söyleyerek işi bırakır, evine gider. Daha önce kireç temizlemede hiçbir deneyimi olmayan Arpacı, tek başına kireçleri temizlemeye çalışır... 

‘İŞİN TEHLİKELİ OLDUĞUNU SÖYLEMEDİLER’

Evrensel’e açıklamalarda bulunan Arpacı, kendilerine işin tehlikeli olduğu uyarısı yapılmadığını, koruyucu giysi ve gözlükler verilmediğini söyledikten sonra yaşadığı dehşet anlarını şu sözlerle anlattı: “Bir anda buhar ve kireç parçaları yüzüme çarptı. Kendimi yere attım. Yüzüm yandı. Gözlerimde kireç parçaları olduğunu hissettim.” 

Kazadan sonra şirketin kendisine yardım etmediğini ve birinin kendisini Nordkalk’ın işyerinden araba parkına götürdüğünü de söyleyen Arpacı, “Beni parmaklıların dışına bıraktılar. Ambulans çağırmadılar. Kendi aracıma binerek hastaneye gittim” dedi. 

Arpacı’nın anlatımına göre kazadan birkaç saat sonra bu sefer aynı taşeron firmada çalışan 5 işçi, fırının temizlenmesi için görevlendi. Fırına tazyikli su sıktıkları sırada buharla karışık tonlarca kızgın kireç işçilerin üzerine geldi. 24 yaşındaki Johan Löfroth ve 19 yaşındaki Gustaf Seppelin Soli’nin ağır yaralandığı kazada Löfroth, 3 hafta sonra hastanedeki yaşam savaşını yitirdi. Elinin 8 parmağını kaybeden Soli’nin ise yüzü tanınmaz hale geldi. Diğer işçilerde ise orta ve hafif derecede yaralanmalar meydana geldi. 

HEPİMİZ ÖLEBİLİRDİK

Arkadaşlarının başlarına gelenleri ertesi gün öğrendiğinde şoke olduğunu söyleyen Arpacı, “Benim iş kazası geçirmemden sonra o iş başkalarına verilmemeliydi. Üç hafta geceleri uyuyamadım. Uyumaya başladığımda kabuslar gördüm. Aynı şey bana da olabilirdi. Hepimiz ölebilirdik. Johan öldü, Gustaf tanınmayacak hale geldi” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Arpacı ayrıca yüzündeki yanıkların gittiğini ancak elinde bir yara kaldığını, bir gözünde de belirli ölçüde görme fonksiyonu kaybı olduğunu söyledi. 

Arpacı, Nordkalk’ın çevre ve insan yaşamını hiçe sayan bir şirket olduğunu dile getirerek Biga halkı ve çevrecilere Nordkalk’ın Türkiye’ye girmesini engellemeleri için girişimde bulunmaya çağırdı. 

MAHKEME NORDKALK’I MAHKUM ETTİ

Bu yılın mart ayında Luleå İlk Mahkemesi, Nordkalk’ı ve işyerindeki şefini ağır iş çevresi suçu işlemekten ve işçilerin  ölüm ve yaralanmalarına yol açmaktan suçlu buldu. Nordkalk’ı 3 milyon kron tazminat ödemeye mahkum etti. Şefi de 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Hatasını kabul etmeyen ve sorumluluğu taşeron şirkete yıkmaya çalışan Nordkalk ise, mahkeme kararını temyiz edeceğini açıkladı. 

ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk, şiddet, istismar üçgeninde kadınlar ve çocuklar

SONRAKİ HABER

Devlet koruyamıyor, kadınlar kimlik değiştiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...