26 Temmuz 2012 09:24

Ceylan'ı Başbakana sordu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 28 Eylül 2009’da, Diyarbakır Lice ilçesi Şenlik köyünde havan topunun patlamasıyla hayatını kaybeden Ceylan Önkol’un ölümünü Başbakan Erdoğan’a sordu. Önkol’un ölümü üzerindeki şüphelerin hâlâ giderilmediğini belirten Tanrıkulu,

Ceylan'ı Başbakana sordu
Paylaş

Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un dört yıl önce koyun otlatırken hayatını kaybettiğini hatırlattı. Önkol’un cenazesinin altı saat boyunca olay yerinde bırakıldığını, savcının ise can güvenliği nedeniyle üç gün sonra olay yerine gittiğini kaydeden Tanrıkulu, “Önkol’un ölümü ve sonraki sürece dair dezenformasyon, gerek ailesinin gerekse Önkol’un ölümünden dolayı büyük bir acı ve keder hisseden insanların acılarını daha da artırmış, olayın failleri ise bulunmamıştır” dedi. Şenlik köyü mezrasının askeri birliklerle çevrelenmiş bir bölge olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, Önkol’un otopsisinin de Adli Tıp Kurumunda değil, Abalı Karakolunda pratisyen bir hekim tarafından yapıldığını belirtti.

MKE RAPORU İLE GÖRGÜ TANIKLARI ÇELİŞİYOR

Makine Kimya Endüstrisinin (MKE) olaydan üç yıl sonra hazırladığı raporda, Önkol’un patlayıcı maddeyi kendisinin çubukla vurup parçaladığının iddia edildiğini kaydeden Tanrıkulu, “Oysa ailenin ve patlamadan sonra olay mahalline giden tanıkların aktardığı kadarıyla Önkol’un kol ve bacaklarında herhangi bir parçalanma söz konusu değildir. Bu da Önkol’un patlayıcı maddeyi kendi eliyle patlattığına dair iddiaları zayıflatıyor. Uludere’de 34 sivilin ‘terörist zannedilerek’ öldürüldüğü bilgisine sahip iken, Önkol’un da ‘terörist zannedilerek’ öldürüldüğüne dair kuşkular devam etmektedir” dedi.

BOMBA KİME AİT?

Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’a Ceylan Önkol’un ölümünden sonra savcılığın olay yerine intikal etmesini kimin engellediğini sordu. Tanrıkulu ayrıca, “Eğer iddia edildiği gibi Önkol, açılan ateş sonucu değil de arazide bulunan bir mühimmat nedeniyle hayatını kaybettiyse, bu mühimmatı araziye kimler ve neden bırakmıştır? Buna dair herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?​” diye sorarak, Başbakanın Önkol’un ölümüne neden olan bombanın kime ait olduğunu da yanıtlamasını istedi.

SORUMLULUK HİSSEDİYOR MUSUNUZ?

Ceylan Önkol’un ölümünden sorumlu olanların açığa çıkarılmasını isteyen Tanrıkulu Başbakan Erdoğan’a, “Ceylan Önkol 12 yaşındaydı. Küçücük bir çocuğun, hayvan otlatırken feci şekilde hayatını kaybetmesi sizi bu ülkenin Başbakanı olarak nasıl etkilemiştir? Herhangi bir sorumluluk veya acı hissettiniz mi? Hissettiyseniz, bu acınızı dindirmek için ne yaptınız?​” diye sordu.

28 Eylül 2009’da Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyü Paşaçiya mezrasında, hayvanlarını otlatan 12 yaşındaki Ceylan Önkol karakoldan atıldığı belirtilen havan topuyla yaşamını yitirmişti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir Deniz Feneri reklamı da Memur-Sen’den

SONRAKİ HABER

Gökçek'in 'yıkılacak' dediği inşaata gece baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...