16 Eylül 2017 08:01

Harvard Manning’in konuşmasını CIA’nin baskısıyla iptal etti

ABD'de Harvard Üniversitesi 'vatan haini' olarak görülen eski er Manning'e yaptığı daveti CIA’nın baskısıyla geri çekti.

Paylaş

ABD'de Harvard Üniversitesi, 'vatan haini' olarak görülen eski er Manning'e yaptığı daveti, CIA Direktörü Pompeo'nun tepkisi üzerine geri çekti. Pompeo, Manning'le aynı üniversitede konuşma yapmaya vicdanının el vermeyeceğini söyledi. Manning ise şakayla karışık bir dille "Onur duydum" yanıtı verdi.

Sputnik’in haberine göre, Julian Assange'ın kurduğu WikiLeaks'e gizli belge sızdırma suçundan 35 yıl hapis cezasına çarptırılan ama eski Başkan Barack Obama'nın özel izniyle cezası hafifletilen ve 7 yıldır tutulduğu cezaevinden 17 Mayıs'ta tahliye edilen eski asker Chelsea Manning'e yine engel çıktı. Dünyanın en prestijli eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi Manning'e misafir araştırmacı unvanı verdi, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ise bu daveti 'geri aldırdı.'

Adını eski başkandan alan John F Kennedy Yönetim Okulu, aralarında Manning ve görevinden istifa eden Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer'ın da bulunduğu 10 kişiyi geçen hafta küresel güvenlik sorunlarıyla ilgili konuşmak üzere misafir araştırmacı olarak davet etti. Ancak aynı gün aynı fakültede konuşma yapması beklenen CIA Direktörü Mike Pompeo, Manning sebebiyle bu planını iptal etti.

Bu kararını CIA'ın resmi Twitter hesabından yayınlayan bir mektupla ileten Pompeo, şu ifadeleri kullandı: "Harvard'ın vatan haini Chelsea Manning'i misafir araştırmacı olarak davet etmesinin ardından, vicdanım ve CIA çalışanlarına karşısındaki görev bilincim, Harvard'ın bu kararını destekliyormuş gibi görünerek bu kişilerin güvenine ihanet etmeme müsaade etmiyor."

Öte yandan bu mektuptan yalnızca bir kaç saat sonra üniversite Manning'e yapmış olduğu daveti geri çekti. Okulun dekanı Douglas Elmendorf da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Şimdi öyle inanıyorum ki, Manning'e misafir öğretim üyesi olarak konuşma yapması için yapmış olduğumuz çağrı hatalıydı, ki bunda tüm sorumluluk bana aittir. Biz okul olarak bu titri özel bir onur nişanesinden ziyade üniversitede bir kaç saatten fazla geçiren insanlar belli insanlar için kullanıyoruz. (Yine de) Manning'e yapmış olduğumuz misafir araştırmacı davetini ve bu davetin bazı insanlarda çağrıştırdığı bu özel onur titrini geri çekiyoruz."

Elmendrof, söz konusu davetin Manning'e destek amacı taşımadığını, niyetlerinin öğrencilerin birbirinden tamamıyla farklı dünya görüşlerinden insanlarla etkileşim kurması olduğunu söyledi.

MANNING: ONUR DUYUYORUM

Öte yandan Manning bu yaşananlara cevaben attığı tweet'te, üniversitenin daveti geri çekmesinin kendisini 'onurlandırdığını' söyledi: "Harvard'a konuk araştırmacı sıfatıyla önce davet edilip sonra daveti iptal edilen ilk trans kadın olmaktan onur duyuyorum.

'CIA'Yİ LAĞVEDİN'

Manning bir kaç saat sonra attığı tweet'te ise "Gizli saklı işlere, gözetime, işkenceye, cinayete ve katilamlara son! CIA'yı lağvedin" diye yazdı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Edremit Körfezi'nde 4.2 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

iPhone 8 almak için asgari ücretle 47 gün çalışmak gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...