16 Eylül 2017 03:55

Hükümet, Deniz Yücel'i ziyarete izin vermedi

Alman Dışişleri Bakanlığı, Türk mercilerinin tutuklu gazeteci Deniz Yücel’i ziyaret etmek isteyen Alman Başkonsolos'a izin vermediğini açıkladı.

Paylaş

Türk resmi mercilerinin, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu'nun Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'i ziyaret etmesine izin vermediği bildirildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin gerekçe gösterilmeden iptal edildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer açıklamasında, "Başkonsolosumuzun Yücel ve diğer Alman tutukluların cezaevinde neden düzenli olarak ziyaret edilemediğini anlayamıyoruz" şeklinde konuştu.

DW Türkçe’nin haberine göre, sözcü açıklamasında, tutuklu Alman vatandaşlarına konsolosluk desteği verilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin açık olduğunu belirtti. Martin Schäfer, ziyaretin izin verilmemesi üzerine işin yargıya taşınabileceği ancak bir kararın çıkmasının ise yıllar alabileceğine dikkat çekti.

14 Şubat'ta kendi isteğiyle ifade vermek üzere gittiği emniyette gözaltına alınan ve ardından 27 Şubat'ta tutuklanarak Silivri cezaevine kapatılan Yücel'in hakkında altı aydan uzun bir süredir bir iddianame yok. Tutukluluğunun ilk gününden bu yana cezaevinde hücre hapsinde tutulan gazetecinin 10 Eylül'deki doğum gününde Berlin'de, diğer tutuklu Alman vatandaşları Meşale Tolu ve Peter Steudtner'in de ailelerinin de katıldığı büyük bir yürüyüş düzenlenmişti.

AİHM SÜRECİ

Deniz Yücel adına iddianamesiz hücre hapsinde tutuluyor olmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM'e şikayet başvurusu yapılmıştı. Ardından Die Welt gazetesi de Ağustos ayı başında Deniz Yücel'in tutuklu olmasının hem kendi hem de muhabirlerinin habercilik hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM'e başvurmuştu.

Alman hükümeti, Deniz Yücel ve diğer tutuklu Alman vatandaşlarının serbest bırakılması için girişimlerini sürdürüyor. Alman hükümeti Yücel'in avukatı tarafından AİHM'e yapılan şikayet başvurusunu destekleyerek, davaya müdahil olunacağını açıklamıştı.

AİHM'e şikayet başvuruları sürecinde son olarak mahkeme Temmuz ayında Türk hükümetinden 24 Ekim'e kadar Yücel hakkında savunma talep etmişti. (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

ABD’den IKBY’ye 'Referandumun iptal edilmesi' çağrısı

SONRAKİ HABER

Merkel: Türkiye ile üyelik müzakereleri askıya alınabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...