25 Temmuz 2012 15:47

Resmi Konut yıkılıyor, Meclis bihaber

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Umut Oran, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Resmi Konutu’nun onarımı için 150 bin lira harcandığını, buna karşın yapının yıkılarak yenisinin yapılacağını duyurdu. Konunun Meclis gündemine hiç gelmediğini belirten Oran, Meclisin haberi olmadan yeni resmi konut inşa edilmek iste

Resmi Konut yıkılıyor, Meclis bihaber
Paylaş
Şiar Can Şener

Umut Oran, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle geçtiğimiz ay soru önergesi vermişti. Oran, TBMM Başkanlık Resmi Konutu’nun yenisinin yapılması için Meclisin herhangi bir organında karar alınıp alınmadığını sormuştu. Oran ayrıca, 1984’ten beri resmi Konut olarak işlev gören yapının hangi gerekçeyle yıkılmasına karar verildiğini de merak ettiğini bildirmişti.

YETKİ TBMM BAŞKANLIK DİVANINDAN

Oran’ın soru önergesine TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten gelen yanıtta ise, yeni TBMM Başkanlık Resmi Konutu yapılması için TBMM Başkanlık Divanının karar aldığı bildirildi. Mevcut resmi konutun, Yunan Sefareti tarafından kullanıldığı ve 1984’ten beri resmi konut olarak işlev gördüğü ifade edilen yanıtta, “Yapının inşaat malzeme kalitesi düşük olup ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Yemek salonları ve kabul salonları bulunmamaktadır. Resmi konut olarak resepsiyon ve kabullere elverişli fiziki mekanların olmaması nedeniyle TBMM Başkanlığı’nın temsil ve ağırlama faaliyetlerini karşılayamamaktadır” denildi. Yanıtta ayrıca, Türk mimarisinin özelliklerini de taşımadığı ve yeni yapılacak resmi konutun Türk mimarisi özelliklerini taşıyacağı savunuldu.

ONARIMA 150 BİN LİRA GİTTİ

Yanıtta ayrıca, yapının “esaslı bakım-onarımdan geçirilmediği, sadece işletilmesinin sağlanması için gerekli küçük onarımlar yapıldığı”nın belirtilmesine rağmen, 2006 yılından bu yana resmi konutun onarımı için 150 bin lira harcandığı da itiraf edildi. Söz konusu yanıt, “Resmi konutun hiçbir kabul ve resepsiyona ev sahipliği yapmaması, hiçbir Meclis Başkanının da resmi konutta ikamet etmemesine rağmen bunca para niye harcandı?​” sorusunu da akıllara getirdi.

‘YAPILANLAR UTANÇ VERİCİ’

Soru önergesine verilen yanıtları gazetemize değerlendiren Umut Oran, yeni resmi konut yapılmak istenmesinin Meclisten gizlenmesini kınadı. Oran, “Bütün Meclis yönetim yetkisini sırasıyla 2 kez devretmiş, bu binanın yıkılarak yenisinin yapımına Meclis İşletme Müdürü karar vermiş! Bugüne kadar hiçbir TBMM Başkanının bir gün dahi kalmadığı, hiçbir resmi davetin verilmediği bu binaya ‘küçük onarımlar’ için tam 150 bin TL harcanmış. Yazıktır günahtır, bu ülkede bir taraftan poğaça çaldı diye çocuklara 12.5 yıl hapis cezası isteniyor, diğer taraftan iş bilmez THY yönetimi rötarlar nedeniyle devletin 48 milyon TL’sini heba ediyor” dedi. AKP döneminde toplanan vergilerin nerelerde kullanıldığının belirsiz olduğunu vurgulayan Oran, “Demokratik, şeffaf bir kamu yönetiminin olduğu bir toplumda bunların hepsi utanç kaynağıdır” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EnerjiSa’nın kesintileri isyan ettirdi

SONRAKİ HABER

Festivalde alkol yasağı Erdoğan'ın işiymiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...