15 Eylül 2017 18:56

Merkel: Türkiye ile AB müzakereleri askıya alınabilir

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerinin askıya alınabileceğini belirtti.

Paylaş

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinin askıya alınabileceğini söyledi. Merkel, sürecin sonlandırılması konusunda ise AB içindeki itirazlara dikkat çekti.

Passauer Neuen Presse gazetesine konuşan Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tam üyelik sürecine ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

Müzakerelerin sonlandırılabilmesi için 28 üye ülkenin oybirliğiyle karar alması gerektiğini ancak bazı ülkelerin buna karşı çıktığını dile getiren Merkel, müzakerelerin askıya alınmasının ise oy çokluğuyla mümkün olduğunu belirtti. Almanya Başbakanı, "Müzakerelerin oy çokluğu kararıyla askıya alınması seçeneği de bulunuyor; tüm seçenekleri değerlendirmemiz gerekiyor" dedi. Merkel, "Benim için önemli olan AB ülkelerinin kamuoyu önünde kavgaya tutuşmaması; ortak bir yol bulmalıyız" diye konuştu.

'TÜRKİYE İLE OLAN EKONOMİK PROJELERİN İNCELEMEYE ALINACAK'

Almanya Başbakanı gazeteye verdiği mülakatta Türk hükümetine yönelik eleştirilerini de tekrarladı. Merkel, "Türkiye hızlı bir şekilde hukuk devleti ölçülerinden uzaklaşıyor" diyerek, bir dizi Alman vatandaşının Türkiye'de tutuklu olması nedeniyle Türkiye ile olan ekonomik işbirliğinin daha da geri çekilmeye devam edilmek zorunda olunduğunu ve projelerin incelemeye alınacağını kaydetti. Türkiye'ye üyelik öncesi yapılan mali yardımların kesilmesi söz konusu olabilecek. 

GABRİEL TÜRKİYE'YE YÖNELİK BREXİT ÖRNEĞİNİ VERDİ

Almanya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel de Güneybatı Alman Radyo Televizyon Kurumu SWR'e aynı konuya dair bir açıklama yaptı. Gabriel, Türkiye'deki mevcut durum ışığında tam üyelik müzakerelerini sürdürmenin mümkün olmadığını belirtti.

Gabriel, "İnsan haklarını, basın özgürlüğünü ihlal eden ve AB vatandaşlarını net bir gerekçe olmadan cezaevine gönderen bir ülkeyle üyelik müzakerelerini sürdüremeyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı gelecek için de AB üyeliği konusunda Türkiye ile "AB üyeliğinden ziyade farklı şekillerde bir işbirliği" yapılabileceğini ancak bunun da ancak "Türk hükümeti değiştiği zaman gündeme gelebileceğini" ifade etti.

Bakan Gabriel bu konuda İngiltere'nin Brexit kararını örnek göstererek, "Belki de Brexit, diğer ülkeler için de örnek teşkil edebilecek bir işbirliği şeklinin İngiltere ile AB arasında oluşmasını sağlar" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Katalonya'da bağımsızlık referandumu kampanyası başladı

SONRAKİ HABER

Kemal Özer için sosyal medyada kampanya başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...