25 Temmuz 2012 15:27

Akademisyenler harç açılımına temkinli

BAŞBAKAN Erdoğan’ın “harçları kaldırıyoruz” söylemine Hacettepeli akademisyenler temkinli yaklaştı.AKP’nin son MYK toplantısında Başbakan Erdoğan tarafından gündeme getirilen üniversite harçlarının kaldırılması tartışmaları sürüyor. Hacettepe Üniversitesi’nden akademisyenler bu duruma temkinli yakl

Akademisyenler harç açılımına temkinli
Paylaş
Birkan Bulut

BAŞBAKAN Erdoğan’ın “harçları kaldırıyoruz” söylemine Hacettepeli akademisyenler temkinli yaklaştı.
AKP’nin son MYK toplantısında Başbakan Erdoğan tarafından gündeme getirilen üniversite harçlarının kaldırılması tartışmaları sürüyor. Hacettepe Üniversitesi’nden akademisyenler bu duruma temkinli yaklaştıklarını açıkladılar.

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube Başkanı Şadiye Can Gül, harçların kaldırılmasının gerektiğini ama nasıl bir yöntem izlenileceği konusunda kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini ifade etti. Öğrencilerin daha fazla borçlandırılacağı bir sistemin gelebileceğini belirten Gül, AKP’nin 4+4+4 sisteminde olduğu gibi ortaya atılan fikri kendi zemininde tartıştırdığını söyledi.

İşletme Fakültesi Araştırma Görevlisi Nagehan Tokdoğan da, “Bu kadar tutuklu öğrenci varken bu hamle bana samimi gelmiyor. Hükümet harçları  kaldırsa bile yıllardır bu mücadeleyi veren öğrencileri daha da marjinalleştirmek istediğindendir” dedi. Tokdoğan, ‘parasız eğitim istiyoruz’ pankartı açtıkları için cezalandırılan Berna ve Ferhat’ı hatırlatarak “İçeride geçirdikleri 19 ayın hesabını kim verecek” diye sordu.
İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Emre Canpolat ise harçların kaldırılmasıyla oluşacak olan açığın iki şekilde kapatılabileceğini dile getirdi. Canpolat, “Birincisi kamusal ekonomiye yönelip eğitimin de o şekilde parasız hale getirilmesi; ikincisi de mevcut hükümetin parayı bir yerden başka bir yere aktarmasıyla olacaktır” diye konuştu. Meseleyi popülist bir açılım olarak niteleyen Canpolat, “Türkiye’de neoliberal politikalar sosyal devlet modelinin yerini alıyor” şeklinde konuştu.

‘PARASIZ EĞİTİM FIRSAT EŞİTLİĞİ İLE OLUR’

Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Görkem Akyüz, üniversitelerin piyasalaştığı bir dönemde bu durumun ezber bozduğunu belirterek, bir yandan parasız eğitim mücadelesinin sürdüğünü, diğer taraftan ise Başbakan tarafından tepeden bir talimatın indiğini söyledi.

Akyüz, “Parasız eğitim insanların doğumundan itibaren fırsat eşitliği ile olur. Sadece üniversiteye para vermemekle olmaz” dedi. Akyüz, özel okullara ve yüzbinlerce gencin girdiği sınavlardaki adaletsizliklere dikkat çekti.

Felsefe Bölümü Araştırma Görevlisi Utku Özmakas da, “AKP dönemi dışında bu kadar öğrenci içeri girmemişti” diyerek, parasız eğitim mücadelesinin bir kenara itilip AKP’nin yeni bir hizmeti olarak gösterileceğini dile getirdi. Özmakas “AKP 81 ilde üniversite projesiyle birçok derme çatma üniversiteler yaptı. Harçları kaldırarak bütçeyi akademisyenlerin üzerine yıkacaklar” diye konuştu.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kim demiş yargı yavaş diye!

SONRAKİ HABER

EnerjiSa’nın kesintileri isyan ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...